Prva megajahta od 52 metra u umaškoj luci

Joy Me megajahta u umaškoj luci (T. KOCIJANČIĆ)
Joy Me megajahta u umaškoj luci (T. KOCIJANČIĆ)

Ovogodišnja velika investicija produbljenja ulaza u umašku luku, teška 2,22 milijuna kuna, konačno je donijela konkretne rezultate i veliki korak naprijed za turizam Umaga - jučer je u umašku marinu uplovila prva megajahta u povijesti grada.

Bila je to ljepotica imena "Joy-Me" duga 52 metra. Veliko plovilo napustilo je jutros Umag, doznajemo od direktora ACI marine Borisa Gašperinija, koji je istaknuo koliko je to za njih i za cijeli grad važno i da se investicija u kojoj su sudjelovali Grad Umag, Lučka uprava Umag - Novigrad i ACI marina pokazalo nužnom i opravdanom.

Dosad su mogli ulaziti brodovi do 40 metara dužine, već su jučer i danas uplovile još dvije nešto kraće od 50 metara, što govori, objašnjava Gašperini, da je Umag odmah nakon nedavno završene investicije postao prepoznatljiv kao mjesto koje ih može primiti.

Ulaz je produbljen s prijašnjih 3,5 na 4,5 metara, što sad omogućava uplovljavanje megajahtama do čak 100 metara dužine, potom jedrilicama s dubljim gazom, većim izletničkim brodovima i hidrogliserima a sve to donijet će nove goste, posebno one toliko željene s dubljim džepom.

- To je zaista dobro za Umag i marinu, ta je investicija bila prijeko potrebna. Osim toga, prednosti od nje ima još - produbljenje ulaza bitno je poboljšalo cirkulaciju vode u luci, pa je more sada čišće. Marina je spremna za prihvat svih velikih plovila i nadamo se, kada se pročuje da sada ih i Umag, kao prva hrvatska luka nakon granice, može primiti, da će se megajahte zadržati i nekoliko dana kod nas, što će svakako donijeti nove prihode Umažanima, komentirao je direktor marine.

Radovi su startali kod lukobrana krajem travnja, trajali su 75 dana, a izvođač radova bila je riječka tvrtka Sun Adria. Platili su ih s po 990 tisuća Grad Umag i ACI marina, dok je ostale troškove (priprema, projekt, procjena utjecaja na okoliš i nadzor) pokrio nositelj investicije, tj. Lučka uprava.

Materijal koji je iskopan tijekom radova deponiran je nautičku milju izvan luke, gdje je odabrano usko područje promjera 20-ak metara koje je imalo ravno dno prekriveno pijeskom, a na kojem su napravili umjetni podvodni greben. Vrlo brzo, za dvije do tri godine, procesi obraštanja zahvatit će cijelu površinu i time će se početi naseljavati i veće životinjske vrste. To će biti zanimljivo za profesionalne ribare, sportske ribolovce i ronioce, a umjetni greben bit će ujedno i čvrsta prepreka za kočarenje. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter