Prva knjiga serije "Umjetnička baština istarske crkve


Izvanredni uvodni tekstovi koji ne samo oslikavanju značajke skulptura i kiparstva onog vremena nego i povijesni kontekst u kome nastaju, kataloški dio vrlo precizno napisan, sa zanimljivim opservacijama, a posebne pohvale i fotografima i onima koji su knjigu prelomili, rezime je profesora emeritusa Nikole Jakšića o knjizi "Kiparstvo od 4. do 13. stoljeća", prvoj u seriji "Umjetnička baština istarske crkve", koja je preksinoć (petak, 13. 3.) predstavljena u sugestivnom ambijentu svečane dvorane stare porečke biskupije.

Jakšić je kroz nekoliko širih natuknica naznačio sadržaj knjige koja tematizira skulpturu Istre od vremena kad kršćanstvo u starom Rimu postaje službeno priznatom religijom do kraja 13. stoljeća. "U prvo vrijeme nema puno figuralne skulpture, kiparstvu je pripao zadatak da 'aranžira' sakralni prostor pa dijelom je preuzelo zadatke klesarstva. Slijedi vrijeme karolinške umjetnosti i istarske predromaničke skulpture i naposljetku romanička umjetnost s novim fenomenom - skulpturom u drvetu - u čemu je Istra dala važan doprinos", rekao je Jakšić.

- To je vrlo sustavna i cjelovita knjiga bez rangiranja djela po važnosti, što je pohvalno, iako su neka od njih izuzetna, počevši od reljefa i skulptura Eufrazijane koja je svjetski značajna pa do izvanrednih drvenih raspela iz Gračišća i Motovuna, naglasio je u svojem pogledu na knjigu Luca Caburlotto, pročelnik Konzervatorskog zavoda talijanske regije Friuli Venezia Giulia.

Glavni urednik edicije i koautor knjige povjesničar umjetnosti Ivan Matejčić nije krio da je ideju za ovaj veliki projekt dobio od sličnog izdanja Zadarske nadbiskupije. "Iako sam u prvi mah mislio da se mi u maloj Istri ni izbliza ne možemo mjeriti sa zlatom i srebrom jednog Zadra, odnosno umjetničkom baštinom tamošnje nadbiskupije, ispalo da imamo puno toga vrijednog za pokazati", rekao je Matejčić i najavio da će za "godinu i koji mjesec" izaći sljedeća knjiga koja će obuhvatiti kiparstvo od 14. do 18. stoljeća. Planirane su i dvije knjige posvećene crkvenom slikarstvu i najmanje jedna arhitekturi.

Povjesničarka umjetnosti Sunčica Mustač, s Matejčićem koautorica knjige, zadovoljna je što se u Istri potiču i ovakvi projekti koji nisu nužno turistički orijentirani.

Na predstavljanju knjige, koje je vodio istarski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, u ime nakladnika i financijera prigodno su govorili biskup porečki i pulski u miru Ivan Milovan, istarski župan Valter Flego i pročelnik za financije i prekograničnu suradnju regije Veneto Roberto Ciambetti dočim je u ime Grada Poreča brojne okupljene, mahom stručnjake iz branše, pozdravila dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović.

Milovan je istaknuo da će kroz ovu i naredne knjige vjerska, kulturna i umjetnička baština Porečke i pulske biskupije biti dostupnija javnosti, Flego je kazao da upravo ovakva djela potkrepljuju "naša uvjerenja da je istarski identitet nešto od čega nećemo odustati u ovom globaliziranom svijetu", a Ciamberetti da je riječ o putu u povijest umjetnosti, ali i u povijest kulture i vjere naroda na istarskom prostoru. Dužnosnik Veneta je dometnuo da će ova regija i dalje kroz svoj zakon 15/94 i financijski pomagati projekte očuvanja mletačke baštine na području Istre i Dalmacije. (Goran PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter