Prva knjiga o kiparstvu od 4. do 13. stoljeća

Autori Sunčica Mustač (lijevo) i Ivan Matejčić (sasvim desno) na predstavljanju knjige u porečkoj staroj biskupiji (I. PUNIŠ)
Autori Sunčica Mustač (lijevo) i Ivan Matejčić (sasvim desno) na predstavljanju knjige u porečkoj staroj biskupiji (I. PUNIŠ)

Prošlotjednim predstavljanjem prve knjige iz planirane serije nazvane "Umjetnička baština istarske crkve" počelo je opredmećivanje ovog velikog znanstvenog, kulturnog, publicističkog, a i religijskog projekta na kojem surađuju Istarska županija i Porečka i pulska biskupija. Urednik edicije je povjesničar umjetnosti Ivan Matejčić, a prva knjiga posvećena je kiparstvu od 4. do 13. stoljeća, dakle od vremena kad u Rimskom Carstvu kršćanstvo postaje priznatom religijom pa do kraja romanike odnosno početka gotike.

To je razdoblje obrađeno kroz dva uvodna teksta - prvi, o ranokršćanskom i predromaničkom kiparstvu u Istri od 4. do 10. stoljeća potpisuje sam Matejčić, a o tekst o romaničkom kiparstvu 11. - 13. stoljeća njegova kolegica Sunčica Mustač. Slijedi opširni kataloški dio knjige u kojem su sustavno kroz stručne natuknice obrađeni kiparski artefakti, od sarkofaga i njihovih dijelova iz 4. stoljeća, kapitela iz pulske i porečke katedrale, kamenog crkvenog namještaja i ukrasa iz crkvi ili njihovih ostataka širom Istre, pa do romaničke drvene skulpture, poglavito raspela. Uz Matejčića i Mustač, autori kataloških natuknica, ukupno ih je 126, su i povjesničari umjetnosti Pascale Chevalier i Miljenko Jurković. Svi tekstovi su i na talijanskom jeziku, knjiga je u cijelosti dvojezična, a prijevod potpisuje Jan Vanek.

Knjiga je bogato ilustrirana s više od 300 vrlo kvalitetnih fotografija umjetnina koje su snimili Živko Bačić i Ivo Puniš, a objavljeno je i nekoliko crteža.

Luksuzno izdanje u formatu 23x29 cm na 320 stranica koncipirao je i oblikovao Studio Sonda iz Vižinade: grafičko oblikovanje Tina Erman, omot Aleksandar Živanov, kreativna koordinacija Jelena Fiškuš i Sean Poropat. Ukupno 200 primjeraka otisnuto je u zagrebačkoj Intergrafici, nakladnici su Porečka i pulska biskupija, Istarska županija i Istarska kulturna agencija, a u impresumu je posebno istaknut i doprinos talijanske regije Veneto.

Ukupno je za izdavanje knjige potrošeno oko 460 tisuća kuna, od kojih na autorske honorare otpada oko 250 tisuća, a 210 na oblikovanje i tisak. Regija Veneto dala je 21.900 eura, a ostatak županija i biskupija, doznajemo od Vladimira Torbice, istarskog pročelnika za kulturu. (G. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter