Prva Kineskinja lansirana u svemir

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kina je u subotu lansirala letjelicu s ljudskom posadom Shenzhou IX., što ce biti prvo spajanje kineske letjelice s ljudskom posadom sa svemirskim modulom koji kruži oko Zemlje i prvi put je medu astronautima i jedna žena.

Liu Yang, vojna pilotkinja Narodne oslobodilacke vojske kojoj su 33 godine u posadi je zajedno s dvojicom kolega - Jing Haipengom kojemu je ovo treci let u svemir, i Liu Wangom, u modulu kojeg ce nositi raketa Dugi marš.

Ova cetvrta kineska letjelica s posadom lansirana je u 18.37 sati (12.37 sati po srednjoeuropskom vremenu) s lansirne rampe Jiuquana, u pustinji Gobiju, na sjeverozapadu Kine.

Kriticni trenutak u ovoj desetodnevnoj misiji bit ce spajanje letjelice sa svemirskim modulom Tiangong-1, prvim modulom kineske svemirske stanice lansiranim u rujnu 2011. Ovo je prvi put da ce astronauti izvesti spajanje rucnim upravljanjem, pošto se Shenzhou VIII. lansiran u listopadu 2011. bez posade spojio s modulom automatski, sa Zemlje.

Ovime ce Kina postati treca zemlja, nakon Sjedinjenih Država i nekadašnjeg SSSR-a, koja vlastitom tehnologijom šalje astronautkinju u svemir. Zadaca kineskog svemirskog programa je da zemlja za desetak godina ima svemirsku stanicu u kojoj posada može živjeti više mjeseci, poput nekadašnje ruske stanice Mir i Medunarodne svemirske stanice (ISS).


Podijeli: Facebook Twiter