Prva istarska kestenijada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rijetko je tko mogao odoljeti mirisu pecenog kestena koji se jucer širio ulicama slikovitog gradica na sjeverozapadu poluotoka pa je na oprtaljskoj Kestenijadi, prvoj takve vrste u Istri, planulo 300 kilograma kestena. Neocekivano brojni sladokusci koji su odlucili ugodno jesenje poslijepodne provesti na 378 metara nadmorske visine, mogli su uživati ne samo u pecenim kestenima, vec i raznolikim slasticama od kestena, u izvrsnom domacem medu od kestena, ali i jelima pripremljenim od ovog slasnog jesenjeg ploda.

"Želja nam je bila da Oprtalj u posezoni dobije manifestaciju kojom bi kulinarski i turisticki valorizirali još jedan prirodni resurs oprtaljskog podrucja", rekao je otvarajuci Kestenijadu nacelnik Aleksander Krt. Novim jesenjim sadržajem, Oprtalj je polako, ali sigurno krenuo uhodanim putovima Marunade, najpoznatije lovranske gastronomske manifestacije, koja je u proteklih 36 godina postala prava turisticka atrakcija.

U gradskoj loži je otvorena izložba djecjih radova. Obilježavajuci Dane zahvalnosti za plodove zemlje, polaznici vrtica i osnovci OŠ Milana Šorga iz Oprtlja, pripremili su djecji program. Vrijedne domacice ispekle su obilje kolaca, a župnik Ante Tonci Jukopila, blagoslovio je kruh. Za zabavni dio programa pobrinula se grupa «Fjaka». Uz izlagace domacih proizvoda, meda, biljnih rakija i mladog vina, sajamsku ponudu u oprtaljskoj gradskoj loži upotpunili su osnovci koji su priredili prodajnu izložbu svojih radova, dok su osmaši prodavali kestene koje su sami ubrali u šumama u okolici Oprtlja, Svetog Ivana i Zrenja.


Podijeli: Facebook Twiter