Prva i druga nagrada otišle u Rijeku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je prošle godine bio drugi, Riječanin Alen Šimoković ove je godine, na 23. izdanju grožnjanske likovne manifestacije ponudio rad kojemu je međunarodni žiri dodijelio titulu pobjednika. Prvu nagradu od 2.500 eura Šimoković je dobio za rad pod nazivom "Opus Nigrum", koji - po ocjeni žirija - ima jake grafičke kvalitete, te visoku društvenu vrijednost. Druga nagrada od 1.500 eura pripala je također Riječanki, Goranki Supin za rad "Snivam", dok je treću nagradu (1.000 eura) za rad sa neobičnim nazivom "Crne ovce, bijele ovce, crno-bijele ovce" dobila Sabina Šinko iz Lendave.

Nagradu Općine Grožnjan od 5.000 kuna dobila je Katja Smerdu iz Portoroža, dok će nagradnu izložbu u grožnjanskoj galeriji Fonticus imati Bojan Hercigonja iz Rijeke. Pohvaljeni su radovi Tanje Špenko (Ljubljana), Lucije Daniele Rumini (Trst), Bojana Šumonje (Pula), Milana Marina (Umag), Bruna Paladina (Rijeka), Nikoline Butorac (Zagreb), Goranke Supin (Rijeka), Ede Mihovilović (Opatija) i Mije Kešelj (Beograd). Ove godine uvedena je i mogućnost da sami umjetnici odabiru svoje favorite. Nagradu kolega umjetnika dobio je Luciano Grapateggia iz Trsta. 

- Prije nekoliko godina nagrađen sam sponzorskom nagradom, prošle godine drugom i sada evo dobio sam prvu nagradu. Sudjelujem svake godine na ovoj manifestaciji, bez obzira imam li što reći ili nemam, a posebno sam zadovoljan što sam ove godine prepoznat i nagrađen za svoj rad, te da je žiri potvrdio da je rad zaista kvalitetan. Moram reći da mi je drago što su i umjetnici imali priliku odabrati rad po svojim kriterijima, jer onaj tko se bavi likovnošću ima pravo i reći što je po njemu najbolje – rekao je prvonagrađeni Alen Šimoković.

Ove je godine na manifestaciji sudjelovalo stotinjak umjetnika manje nego prošle godine koja je bila jedna od rekordnih. Naime, ove su godine 262 autora u utvrđeno vrijeme prijavila 285 različitih radova, iako je čak bilo pečaćeno stotinu podloga više. Tema je i ove godine bila "Grožnjan - istarski krajolik", što je umjetnicima omogućilo dosta slobode i kreativnosti, te veliku mogućnost izbora tehnike. Sve radove ocjenjivao je međunarodni žiri kojim je predsjedao Renzo Grigolon (Trst), a članovi su bili Chiara Pirozzi (Napulj), Giovanna Feluga (Cormons - Gorica), Lorella Limoncin Toth (Buje), Maida Boseglav Japelj (Piran) i Eugen Borkovsky (Grožnjan).

Na podjeli nagrada na terasi Belvedere sudionike ovogodišnje likovne smotre i brojen posjetitelje pozdravili i nagrađenima čestitali načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz i u ime Talijanske unije Furio Radin. Organizatori ove likovne manifestacije bili su Talijanska unija Rijeka u suradnji sa Narodnim sveučilištem iz Trsta, te Općina i Zajednica Talijana Grožnjan. (Napisao i snimio: Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter