Prva i druga godina u Puli, treca u Finskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni biznis, turizam i informaticke tehnologije novi su studiji koji bi mogli startati sljedece godine na Politehnici Pula-Visokoj tehnicko-poslovnoj školi s pravom javnosti, bude li dovoljno zainteresiranih. Studiji traju sedam odnosno osam semestara. Prva i druga godina slušaju se u Puli, a treca u Finskoj, na Sveucilištu VAMK u gradu Vaasa.

Kratku prezentacija na temu novih studija održao je u nedjelju Tauno Kekale iz Finske, rektor VAMK-a, odnosno Sveucilišta za primijenjenu znanost.

- Politehnicki studij u Vaasi otvoren je prije 16 godina kao fuzija triju škola: tehnicke, poslovne i obrazovne. Predavanja se osim na finskom i švedskom održavaju na engleskom jeziku, izuzev zdravstvene njege. Nama je zanimljivo otvarati studije u drugim zemljama jer nam nedostaje mladog stanovništva koje bi upisalo takve fakultete. Nedostaje nam izmedu šest i osam tisuca strucnjaka za tehniku. Nadamo se da ce i neki studenti iz Pule ostati raditi u Finskoj, bilo u tvrtki Vacon, Switch ili ABB ili KWH, rekao je Kekale.

VAMK ili program politehnike Vaasa omogucava visok stupanj teoretskog i prakticnog obrazovanja. Diploma je kompatibilna s bolonjskom te ukljucuje diploma supplement label što garantira kompatibilnost diploma s ostalim europskim fakultetima.

Trenutno VAMK ima tri i pol tisuce studenata, više od 250 profesora, nastavnika i suradnika te 50 gostujucih profesora i nastavnika. Cijena studija je 1.450 eura po semestru, a zadnja godina u Finskoj skuplja je za 150 eura mjesecno, koliko su troškovi smještaja i hrane. Studij mogu upisati svi koji su završili cetverogodišnju srednju školu, a nastava engleskog u sklopu studija u Puli dovoljna je za odlazak na trecu godinu u Finsku.

- Osjecamo potrebu ponuditi nove studije, a jednim od važnih u današnje vrijeme smatramo upravo informaticke tehnologije. U 11 godina postojanja Politehnike Pula upisalo ju je 900, a završilo 250 studenata, rekao je rektor Politehnike Luciano Delbianco. (T. GRBIC)


Podijeli: Facebook Twiter