Prva hrvatska učiteljica vratila se u Buzet

Profesori u povijesnim kostimima (Ernest NEŽIĆ)
Profesori u povijesnim kostimima (Ernest NEŽIĆ)

Tereza Golmajer, prva učiteljica u hrvatskoj školi u Buzetu, nakon stotinjak godina vratila se, simbolički naravno u mjesto svoga službovanja. U sklopu projekta "Buzećani - naši (ne)znani sugrađani" kojeg su započeli predstavljanjem grofa Girolama Agapita, učenici Srednje škole Buzet, u suradnji sa profesorima, svojim su sugrađanima sada otkrili još jednu važnu osobu koja je živjela i djelovala u ovome kraju.

Obljetnice

S obzirom da se obilježava Dan učitelja, 105. godina izgradnje školske zgrade te 45. godišnjica djelovanja Srednje škole, bila je to dobra prigoda za predstavljanje pomalo zaboravljenog lika prve hrvatske učiteljice, aktivne sudionice narodnog preporoda u Buzetu. Na te su događaje u Srednjoj školi Buzet podsjetili prigodnim programom i izložbom o razvoju školstva.

U dramatizaciji događaja s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće sudjelovali su osnovci, srednjoškolci i profesori Srednje škole koji su uprizorili svečanost otvaranja stoljetne školske zgrade i priču o nekadašnjoj Školskoj ulici i školstvu, a povijesni ugođaj upotpunila je stoljetna "Sokolska" limena glazba, ali i kostimi sudionika i improvizirana učionica. Voditelji projekta su profesori Hrvoje Badurina, Tihana Zlatić Božić i Tea Peloza, a vanjski suradnik Matija Nežić.

Kada je 1911. godine sagrađena nova školska zgrada bio je to značajan dan za hrvatsko školstvo na Buzeštini, veliki uspjeh Narodnog preporoda, ali i početak života u novom naselju. Teren koji je od nasljednika Lorenza Ermanija kupljen za gradnju Narodnog doma nazvan je Narodno polje kao kontrast gradu na brežuljku čiji su stanovnici bili talijanskog govora i nacionalnosti. Upravo je nedaleko Narodnog doma sagrađena i nova školska zgrada. Stanovnici buzetske okolice pretežito hrvatske nacionalnosti dobili su svoje novo gradsko središte, Narodni dom, Školsku ulicu, a bila je u planu i gradnja crkve posvećena svetom Ćirilu i Metodu koju su ratne i poslijeratne prilike spriječile.

Nacionalni pokreti

Bilo je to razdoblje koje su nakon buđenja svijesti o nacionalnoj pripadnosti karakterizirali uglavnom sukobi dvaju nacionalnih pokreta, onog hrvatskog koji se bori za ravnopravnost svoga jezika u Austro-Ugarskoj Monarhiji te onog talijanskog koji teži novoosnovanoj Kraljevini Italiji.

U sklopu obilježavanja Dana učitelja, gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić uručio je jubilarne nagrade djelatnicima Dječjeg vrtića "Grdelin", Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" i Srednje škole koji u ovoj kalendarskoj godini obilježavaju 20, 25, 30 ili 35 godina kontinuiranog rada u odgojno-obrazovnom sustavu.

Trideset godina službe

Tereza Golmajer prva je učiteljica u hrvatskoj školi u Buzetu. Rođena je 1863. godine u Opčinama iznad Trsta gdje je završila žensku učiteljsku školu i upoznala supruga Josipa Golmajera, časnika kraljevske ratne mornarice. U Buzetu je počela raditi odmah po otvaranju hrvatske škole, 31. kolovoza 1891. godine.

Surađivala je u Narodnom preporodu Istre zajedno s nadučiteljem Šepićem, posebno je bila aktivna za vrijeme Prvoga svjetskog rata. Prijateljevala je s mnogim narodnjacima pa su se u njezinom domu sastajali učiteljski zbor i mnogi intelektualci Buzeštine. Posebno se brinula za majke svojih učenica, podučavala ih gospodarstvu i vezu. Buzet je morala napustiti nakon prisilnog umirovljenja i smrti muža nakon više od 30 godina učiteljske službe u ovom mjestu. Preselila se u Kostrenu gdje je i umrla 11. kolovoza 1950. godine. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter