Prva hrvatska monografija o Pasoliniju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U oštariji Ferlin u Savicenti sinoc se govorilo o Pieru Paolu Pasoliniju, talijanskom redatelju, pjesniku i ljevicarskom intelektualcu koji je 1975. izvršio nešto što bi se moglo nazvati "posredovanim samoubojstvom". Povod da se poprica baš o ovom kontroverznom ljevicarskom intelektualcu bilo je predstavljanje knjige "Bilješke o Pasoliniju" pulskog znanstvenika Valtera Milovana, višeg asistenta na Odsjeku humanistickih znanosti Sveucilišta Jurja Dobrile te glazbenika i bivšeg novinara.

Ovo je prva književno-povijesna monografija o Pasoliniju hrvatskog autora na hrvatskom jeziku. "Pasolini je mitska figura koja i u Hrvatskoj ima svojih poštovatelja i zbog filmova koje je snimio", kazao je jedan od recenzenata knjige  Nino Raspudic te dodao da je Pasolini danas vrlo aktualan pa iako je neke njegove stavove pregazilo vrijeme, drugi se danas prikazuju prorockima.

"S jedne strane, dok su mu djela bila oštra i provokativna, on je sam bio vrlo otvorena i pristupacna osoba", kazao je Raspudic.

Pasolini je bio komunist izbacen iz partije, deklarirani homoseksualac, ali i kršcanin koji se držao duboko arhaicnog katolicanstva, odnosno bio je "revolucionarni konzervativac". Šokirale su ga promjene u društvu poput ekonomskog razvoja 1950-ih ili seksualnih sloboda '60-ih jer je te slobode sama vlast pocela promovirati, što je cinjenica koje se Pasolini grozio.

Raspudic je dio svojeg izlaganja posvetio i Pasolinijevoj smrti koja i danas intrigira njegove štovatelje. "Dok ne budem mrtav nitko nece moci kazati da me uistinu poznaje...", pisao je ovaj talijanski umjetnik.

- Je li si Pasolini organizirao smrt ili nije, to je danas jedno od pitanja. Ako vec nije želio namjestiti svoju smrt, Pasolini je želio da ona baci novo svjetlo na njegovo djelo. Istinu možda necemo otkriti, a sama cinjenica da je pitanje otvoreno daje prici novu svježinu, objasnio je Milovan.

- Djelo je metodološki precizno napisano, ali i vrlo citljivo, na trenutke duhovito. Ovo je knjiga koja traje i pridonijet ce recepciji velikog Piera Paola Pasolinija, ocijenio je Raspudic Milovanovu knjigu koja je nastala na temelju doktorske disertacije.

O knjizi je govorio i Branko Cegec iz izdavacke kuce Meandarmedia koja je knjigu objavila, a svirkom na akusticnoj gitari ovo kratko predstavljanje otvorio je i zatvorio Domagoj Miškovic. Autora i njegove goste ukratko je predstavio Darko Pekica. (Napisao i snimio Mladen RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter