Prva hrvatska fermentacijska kompostana u Buzetu

Kompostana u Maloj Hubi ovih je dana glavna tema Buzećana (Arhiva)
Kompostana u Maloj Hubi ovih je dana glavna tema Buzećana (Arhiva)

U Buzetu će se graditi prva fermentacijska kompostana za proizvodnju organskog humusnog gnojiva u Hrvatskoj, druga takva u Europi. Primat drže Slovenci obzirom da jedina kompostana s takvom tehnologijom vrste na bazi fermenta kojeg izlučuje jedna vrsta gljive, djeluje u Sv. Antonu blizu Kopra. Vijećnici Gradskog vijeća na preskinoćnjoj sjednici izglasali su odluku o odabiru ponude zagrebačke tvrtke Adria Eta Igora Krote kao najpovoljniju za osnivanje prava građenja u poduzetničkoj zoni Mala Huba 2. Financijska konstrukcija projekta kompostane namjerava se zaokružiti preko EU fondova.

Ukupna površina za koju se u Maloj Hubi daje pravo građenja je 19.362 kvadrata na rok od 30 godina. Početni iznos godišnje naknade za pravo građenja bio je 11.620 eura, tvrtka Adria Eta koja se jedina javila na natječaj ponudila je 12.001 eura. Početna cijena godišnje naknade za pravo građenja pomnožena s 30 godina jednaka je trenutnoj tržišnoj cijeni zemljišta s time da Gradu nakon toga ostaje zemljište u vlasništvu.

Vijećnici Zdravko Ćurić i Danijel Gržinić protiv

Prethodno razmatrajući odluku, Odbor za gospodarstvo i razvoj kao savjetodavno tijelo, preporučio je Vijeću da se njeno donošenje odgodi te od investitora zatraži dodatne informacije kao i da s projektom upozna šira zajednica, a posebno mjesni odbori Štrped i Buzet. Gradonačelnik Siniša Žulić naglasio je međutim da odgoda glasanja znači ponavljanje natječaja. Klub vijećnika IDS-Zeleni-HSU zatražio je nakon rasprave stanku te su vladajući i oporbeni vijećnici postigli svojevrsni konsenzus. Za odluku o odabiru ponude tvrtke Adria Eta kao najpovoljnije za osnivanje prava građenja, glasalo je devet vijećnika, pet s liste IDS-Zeleni - HSU te četiri oporbenog bloka, SDP-HNS. Vijećnica s liste IDS - Zeleni - HSU Armanda Sirotić bila je suzdržana dok su nezavisni Zdravko Ćurić i Danijel Gržinić s liste SDP-HNS, glasali protiv.

Dok se Gržinić zauzimao da se donašanje odluke odgodi dok se ne prikupi dovoljno informacija, a predložio je i izradu studije utjecaja na okoliš, Ćurić je bio najgorljiviji protivnik izgradnje fermentacijske kompostane. Ustvrdio je da se čitavo vrijeme skrivala djelatnost tvrtke kojoj se daje prava građenja jer u odluci nije spomenuta riječ kompostana te zatražio da se investitor izjasni o sirovinskoj bazi i od kuda će se dovoziti. - Rečeno je da će se sirovinska baza dovoziti iz kruga od 60 kilometara, no tko će moći kontrolirati da kamioni neće dolaziti iz veće udaljenosti, upitao je Ćurić kojemu je sporna bila i niska cijena za pravo građenja.

- Proces u kompostani potpuno je prirodan i nema utjecaja na okoliš, ustvrdio je direktor tvrtke Adria Eta Igor Krota koji je na preksinoćnjem Vijeću po prvi puta prezentirao projekt. Ukupna investicija je 7 milijuna eura, kapacitet je 7.400 tona godišnje, a otvorit će se 18 novih radnih mjesta. Ulazna sirovina koja se može koristiti u procesu je gnoj peradi, pileći i pureći izmet i slično, otpad iz tvornica sokova, zeleni otpad, otpad iz pivovara, otpad iz vinskih podruma, maslinika…

Gnojivo ne zagađuje vode i ne zaudara

- Razvijena je tehnologija kojom se iz organskog otpada pod strogom kontrolom, može ubrzati biološki proces prerade biogenog otpada, te proizvesti organsko humusno gnojivo koje ne zagađuje podzemne vode, ne zaudara, dok ujedno povećava prinos kulture do čak 35 posto. Osim toga eliminira potrošnju mineralnih gnojiva, potpuno je prirodno i aktivno djeluje u zemljištu, te rješava problem zbrinjavanja organskog otpada, istaknuo je Krota. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter