Prva HNL: Istra 1961 - Zadar 0:2

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Utakmica 27. kola Prve HNL: Istra 1961 - Zadar 0:2 (0:1). Gradski stadion "Aldo Drosina". Gledatelja: 800. Sudac: Marijo Strahonja - 6,5. Pomoćnici: Ambrinac i Olujić (svi Zagreb). Strijelci: 0:1 Muić (44'), 0:2 Ivančić (89'). Žuti kartoni: Čagalj (Istra 1961), Sarić, Muić, Ikić (Zadar).

ISTRA 1961: Lovrić, Obšivač, Vučko, Čagalj, Pilipović (od 70. Heister), Blagojević, Batarelo, Havojić, Jo, Yoon (od 46. Radonjić ), Mutombo (od 56. Hajder).

ZADAR: Matković, Sarić, Con, Weitzer (od 75. Ivančić), Bašić, Neretljak, Muić (od 60. Jerbić), Ikić  (od 90. Šimurina), Banović, Tadić, Oršulić.

Novi, već treći proljetni poraz u četvrtom su susretu pred svojim navijačima upisali nogometaši Istre 1961 u ogledu sa Zadranima. Gosti su tako i drugi puta ove sezone u prvenstvu osvojili sva tri boda na "Drosini" i tako se približili Puljanima na ljestvici.

Zeleno-žuti nisu imali niti energije, niti preciznosti, niti koncentracije da probiju zadarsku discipliniranu obranu pred Matkovićem i tako su se igrači trenera Milina barem djelomično osvetili Puljanima za ona tri uzastopna poraza u završnici jesenske polusezone.

Ovoga su puta gosti bili bolja momčad i zasluženo su iz Pule odnijeli sva tri boda. Igrači trenera Pamića bili su daleko od svojih najboljih izdanja, daleko od nedavnog riječkoga. Jedino što ih nakon ovako blijede predstave može utješiti jest da su s terena ispraćeni bodrenjem svojih Demona koji im nisu previše zamjerili na ovom porazu, bodreći ih da se isti "osvete" u srijedu.

Kako doći do pobjede uz što manju potrošnju igrača bila je glavna misao vodilja Igora Pamića u pripremi ovog susreta. To je uvelike odlučilo i o izgledu momčadi pulskog prvoligaša. Tako se u sastav nakon stanke zbog ozljede vratio Korejanac Yoon koji je zamijenio Kramarića, dok je Mutombo dobio prednost u napadu u odnosu na Radonjića koji će biti potrebniji u srijedu, u uzvratnom susretu polufinala Kupa s Rijekom.

Ostale, da je i želio, Paminjo nije mogao odmoriti, jer adekvatnih zamjena zapravo i nema posebno u obrani i vezi. Startali su zeleno-žuti s Yoonom desno, Mutombom u sredini i Joom na lijevoj strani napada, s time da se i Havojić često ubacivao iza zadarske obrane na desnoj strani.

Zadrani su se u napadu odlučili za Weitzera i Tadića, dok je korpulentni Ivančić ostao na klupi. Bila je to jasna naznaka da će se, kao i u prvom ovosezonskom susretu u Puli, disciplinirano braniti s puno igrača i tražiti svoju priliku iz kontri. I skoro da im je upalilo iz prvog pokušaja.

Bivši igrač zeleno-žutih Ivor Weitzer zakuhao je, a Tadić se našao oči u oči s Lovrićem kojega je "poljubila" Fortuna. Bolje opomene Puljanima nije trebalo. Nažalost, nije bila dovoljna. Pulski su igrači imali terensku inicijativu i napadali, ali činili su to dosta sporo s predvidljivim dodavanjima koja nisu uspijevala "zaljuljati" gostujuću obranu.

S druge strane, sporost pulske zadnje linije na širokom prostoru još je jednom došla do punog izražaja u 28. minuti kad je Weitzer izbio sam pred Lovrića. Mogao ga je pitati gdje da mu puca, ali je u nevjerici gledao kako lopta odlazi pored gola. Bilo je to puno teže promašiti nego pogoditi. Nastavili su pulski igrači i nakon toga napadati prema Matkoviću, ali bez većeg uspjeha, a onda su Zadrani minutu prije odlaska na odmor, baš u trenucima kad je pulska publika nastojala bodrenjem "pokrenuti" svoje igrače, došli do zasluženog vodstva. Bila je to treća sreća.

Nakon velikih promašaja Tadića i Weitzera, Lovrića je matirao Muić. Bili su gosti u prvom dijelu brži, discipliniraniji i konkretniji i to su u 44. minuti i kapitalizirali.

Uveo je stoga Pamić odmah u nastavku Radonjića na travnjak ne bi li konačno pulski igrači zaprijetili Matkoviću koji je bio gotovo besposlen u prvih 45 minuta. Bodreni glasnom podrškom s tribina krenuli su pulski igrači puno življe u nastavku, stajali bliže suparniku u fazi obrane i puno se više kretali bez lopte u napadu.

To im je omogućilo da zagospodare terenom i čekala se konkretna prilika za gol. Ista je stigla nakon "odbijanca", na loptu su pred Matkovićem istovremeno stigli Hajder i Radonjić, ali je prvi promašio gol. Bile je to prva prava prilika za gol pulskog sastava. No, umjesto novih pred vratima Matkovića uslijedile su dvije pred Lovrićem, ali je Ikić bio neprecizan. Nisu više pulski igrači uspijevali doći do zadarskog gola i povik iz gledališta upućen glavnom sucu: "Marijo penal!" jasno je ukazivao što bi jedino moglo spasiti Istru 1961 novog domaćeg poraza. Bili su zeleno-žuti bez ideje i potom ih je Ivančić dodatno kaznio. (R. CAR)

 


Podijeli: Facebook Twiter