Prva HNL: Istra 1961 - Split 1:1

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Utakmica 17. kola MaxTV Prve lige: Istra 1961 – Split 1:1 (1:1). Stadion "Aldo Drosina". Gledatelja: 653. Sudac: Igor Križarić (Čakovec). Pomoćnici: B. Križarić (Čakovec) i Loparac (Sladojevci). Strijelci: 0:1 Bagarić (2'), 1:1 Nikolić (25'). Žuti kartoni: Nikolić, Vuković, Heister (Istra 1961), Vrgoč, Woon, Mršić, Vidović, Erceg (Split).

ISTRA 1961: Ivušić, Hadžić, Žižić, Gojković, Heister (od 80. Mišić), Zlomislić (od 76. Svraka), Tomić, Vuković, Bouhna, Kasalica (od 68. Repić), Nikolić.

SPLIT: Zagorac, Woon, Vrgoč (od 46. Majstorović), Rahmani, Rugašević, Blagojević, Vidović(od 83. Pervan), Oremuš, Mršić (od 68. Pešić), Erceg, Bagarić.

Novi okršaj Istre 1961 i Splita završio je bez pobjednika. Hrabra postava domaćina sa svega tri izrazita veznjaka i čak tri napadača te jasna intencija za nadigravanjem ovog su puta iznjedrili dobru, zanimljivu utakmicu, čijem je raspletu uvelike doprinio početni razvoj događaja i rano vodstvo Splita koje je kod domaćina izazvalo krajnje pozitivnu reakciju.

Više su od taktičkih odnosa igru Istre 1961 oplemenili požrtvovnost i grinta njezinih igrača, pa i toliko zazivana agresivnost na što Splićani po terenu teškom za nadmetanje nisu imali efikasan odgovor. U takvom je odnosu snaga pulska momčad djelovala opasnije većim dijelom utakmice koja je rezultatski ostala neizvjesna sve do same završnice. Više od poravnanja Puljani ipak nisu dosegli, pred kraj su izrazito neugodno bili i gosti, pa je susret pravedno okončan jednakim omjerom golova i bodova – jedan za Istru 1961, jedan za Split.

Nije, ključno je to ponoviti, domaće pokolebao šokantan početak, kad su već nakon minutu i pedeset sekundi Splićani lakoćom proigrali Bagarića kroz sredinu i poveli sa 0:1. Bio je to pogodak kakav ponižava i demoralizira, ali kakvim se domaćin nije dao slomiti kao što je to bio slučaj u prvoj ovosezonskoj utakmici ovih dvaju protivnika. Split je zadovoljivši početne apetite stao iza lopte, a Istra 1961 odlučila uzeti stvar u svoje ruke.

U početku su ''crveni'' bili neugodni u kontrama, prijetio je povratnik Erceg, vrebao dakako Bagarić, ali obrana domaćina načelno sa stoperskim dvojcem nije izgubila samopouzdanje. S takvom pozadinom "zeleno-žuti" su se uspjeli nametnuti, izjednačiti golom Nikolića i nastaviti prijetiti, na način da su već do poluvremena mogli okrenuti rezultat.

Jurili su Puljani na svaku loptu, unosili paniku u zadnju liniju Splita i pritiskali vratara Zagorca. Nakon što je ubrzo po poravnanju zaprijetio Kasalica konačno se začula i podrška s tribina, vrijedna i zaslužena, koja poput nastojanja domaćih igrača nije jenjavala do konca utakmice.

Iz završnice prvog poluvremena ipak treba notirati grubu pogrešku Igora Križarića koji je u zadnjem napadu previdio da su vratara Zagroca oborili njegovi suigrači i da stoga nije bilo govora o prekršaju zbog kojeg nastavak akcije i pogodak Bouhna nisu uzeti u obzir.

Govoreći o suđenju, Igor Križarić još se jednom pred pulskom publikom pokazao nesigurnim arbitrom s prečesto neispravnim okidačem javnih opomena. Dojma da to čini namjerno nikada i nije bilo, pa tako ni žestine po završetku susreta

U nastavak utakmice Puljani su krenuli istim ritmom, ali je vrlo brzo uslijedilo upozorenje u vidu Bagarićeve reakcije na ubačaj Rugaševića i lob udarca koji je odsjeo na gredi. Pokazao je Split da može zaprijetiti u svakom trenutku i da unatoč dobrom naletu domaćin mora biti na oprezu

Vratar Istre 1961 Ivica Ivušić sve je do posljednjih petnaestak minuta vrijeme provodio zagrijavajući se sam sa sobom u prohladnoj pulskoj noći, suigrači su mu na drugoj strani kombinirali, nudili i tražili kvalitetno rješenje i nagradu za borben pristup, no s vremenom se ipak osjetio značajan pad snage i koncentracije kod istrošenih domaćina.

Tako je završnica ipak pripala Splićanima, bili su ''crveni'' u nekoliko navrata opasni po vrata Istre 1961 koja se shodno tome morala zadovoljiti činjenicom da se do posljednjeg sudačkog zvižduka mreže više nisu tresle (D. RAMIĆ-KOVAČIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter