Prva HNL: Istra 1961 - Osijek 0:0

Istra 1961 - Osijek (M. MIJOŠEK)
Istra 1961 - Osijek (M. MIJOŠEK)

Susret 33. kola Prve HNL: Istra 1961 - Osijek 0:0. Gradski stadion "Aldo Drosina". Gledatelja: 900. Sudac: Dalibor Mlakar. Pomoćnici: Krmar i Modrić (svi Zagreb). Žuti kartoni: Batarelo, Radonjić (Istra 1961), Mišić, Kurtović (Osijek).

ISTRA 1961: Brkić, Pavlović, Vučko, Budicin, Pilipović (od 66. Woon), Obšivač, Batarelo (od 86. Mance), Blagojević, Jo, Radonjić, Havojić.

OSIJEK: Mikulić, Matas, Jonjić, Bralić, B. Barišić, Kurtović, Šorša, Mišić, Škorić (od 71. Perošević), Glavaš (od 60. Ugarković), Cesarec (od 82. Mandić).

Tek treći proljetni bod pred svojim navijačima osvojili su nogometaši Istre 1961 u srazu s Osijekom koji je u Pulu došao tražiti bodove spasa. Na koncu je svatko uzeo po bod, a za takav je krajnji ishod najzaslužniji junior na pulskom golu, Ivan Brkić koji je itekako iskoristio priliku koju mu je ponudio trener Igor Pamić.

Brkić je u nekoliko navrata spašavao svoju mrežu pred raspucanim Osječanima, posebno u prvom dijelu i tako u svojoj drugoj utakmici u Prvoj HNL bez dvojbi zaslužio epitet igrača susreta. Priželjkivao je trener Pamić da njegovi igrači odigraju kao u ponedjeljak protiv Slavena, ali bilo je to daleko od one igre.

No, na koncu je epilog bio isti. Puljanima novi bod za zadržavanje šeste pozicije, Osječanima samo bod za nastavak borbe za ostanak. Sve u svemu mršavo, baš za 0:0. Isplatilo se doći na "Drosinu" prvenstveno zbog otkrića među pulskim vratnicama. Ivan Brkić spasio je bod, ali i pulski obraz.

Pitanje svih pitanja uoči susreta bilo je hoće li Puljani "pustiti" Osijeku? Zapravo, među "znalcima" je prevladavalo mišljenje da će sigurno "pustiti". Da će Osječani nakon Dinama, Lokomotive i Rijeke uzeti i pulski skalp. Bili su blizu toga, ali je Brkić bio nepremostiva prepreka.

Krenulo je navijanjem s tribina. Nije se, ponovno, okupio veći broj gledatelja, ali su odmah "zeleno-žutima" poslali poruku: "Hoćemo pobjedu!" Po nju je Pamić krenuo najavljenom 4-3-3 formacijom uz iznimku što je uz Budicina na stoperu ipak bio Vučko, dok je povratnik Woon ostao na klupi.

Trener Rukavina odgovorio je očekivanom postavom, a upravo su njegovi igrači i prvi zaprijetili, no golman Brkić je u svom drugom seniorskom nastupu i dalje čekao na prvu pravu reakciju. Reakcija je zato stigla s pulske klupe. Paminjo je "poludio" na Radonjića kad je nepotrebno izgubio loptu na centru i tako inicirao osječku kontru.

U početnim su minutama pulski igrači često visokim loptama tražili Radonjića, ali su mu, poučeni bolnim iskustvom iz Gradskog vrta, osječki stoperi stalno puhali za vratom. Tako se prostor otvarao na bokovima i prvi je to pokušao iskoristiti Pavlović, ali je njegov udarac završio pored gola. Šteta, jer bila bi to sjajna priča da je igrač koji je u prošlom susretu postigao autogol, sad zatresao suparničku mrežu.

No, riječi ohrabrenja koje je na njegov račun nakon susreta sa Slavenom uputio Pamić zasigurno su mu pomogle da mirnije uđe u ovaj susret. Trebalo je proći 25 minuta susreta da Brkić upiše jednu pravu intervenciju. Na udarac Škorića, igrača koji je ljetos bio vrlo kratko u pulskom klubu, Blagojević je promijenio smjer lopte i Brkić se dobrano izdužio da istu skrene u korner, pobravši aplauze i s tribina i suigrača.

Nedugo zatim našao se na pravoj vjetrometini osječkih napada i s još tri intervencije ponovno pokazao da nije zalutao među vratnice. Do odlaska na odmor gosti su imali više prilika za gol, više prijetili, ali nisu mogli svladati Brkića, dok su pulski napadi bili prilično jalovi i tako se u prvih 45 minuta početni rezultat nije mijenjao.

Igra? Uspavljujuća, u skladu s vremenom. Gledatelji su u stanci nezadovoljni igrom "vrtjeli glavama". Nije bilo dobro. Nisu "zeleno-žuti" ponovili agresivno, napadačko izdanje od ponedjeljka, ali srećom, odnosno zbog Brkića, nisu kažnjeni. Nastavak je otvoren povicima s tribine: "Počnite igrati!" Što je dovoljno govorilo o prvom poluvremenu pulskih igrača.

Potom je uslijedilo bodrenje s tribina koje su tražile od pulskih igrača da akcije završe udarcem na gol besposlenog Mikulića. Poslušali su ih - Osječani. Ponovno su pokušali svladati Brkića s jednakim, neuspješnim rezultatom. U domaćem sivilu prvih sat vremena igre svijetlio je juniorski golman. A onda je konačno sijevnula i pulska kontra. Jo, Havojić, Radonjić, Batarelo i Havojić je za djelić sekunde umjesto lopte u mrežu ubacio - sebe. Bila je to prva pulska akcija na utakmici. S padom temperature digla se igra "zeleno-žutih". Osim Joa koji je iznervirao i Pamića i navijače i suigrače. Trebalo mu je kupiti jednu loptu da se igra sa strane. Kako se susret bližio kraju bilo je jasno da pobjednika može odlučiti samo neka velika pogreška ili ekstra potez. Ni jedno ni drugo nije se dogodilo. (R. CAR)


Podijeli: Facebook Twiter