Prva HNL: Hajduk - Dinamo 0:2

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U velikom derbiju 27. kola Prve HNL u Splitu su nogometaši Dinama pobijedili Hajduk s 2:0 (1:0), te devet kola prije kraja imaju 13 bodova više od Splićana. Pred 24.000 gledatelja na stadionu Poljud sudio je Ljubičić iz Osijeka. Strijelci: 0:1 Čop (24-11m), 0:2 Halilović (90+4)

HAJDUK: Stipica, Vršajević (od 59 Bencun), Maloča, Milović, Milić, Anđelković (od 46 Abduholikov), Pašalić, Sušić (od 75 Iluridze), Kouassi, Andrijašević, Maglica

DINAMO: Ježina, Pinto, Šimunović, Šimunić, Pivarić, Ademi (od 85 Leko), Brozović, Antolić, Soudani (od 90 Halilović), Fernandes (od 72 Cleyton), Čop

Dinamo je pobjedom nad Poljudu (2:0) gotovo sigurno osigurao naslov prvaka Hrvatske jer sada ima prednost od 13 bodova u odnosu na Hajduk.

U nelijepoj i nadasve nervoznoj utakmici s ogromnim brojem pogrešaka Dinamo je znao iskoristiti greške obrane Splićana, dok Hajduk u cijelom dvoboju nije uspio stvoriti niti jednu pravu šansu. Odlučila je nepažnja branića Splićana Milovića, koji je skrivio kazneni udarac, dok je drugi zgoditak došao u posljednjim trenucima susreta i bio je zapravo "hokejaški" nakon bijega Halilovića ka praznim vratima.

Prvo poluvrijeme derbija bilo je zaborav jer igrači obje momčadi nisu stvorili nijednu šansu za zgoditak, a nervoza je pred 24.000 gledatelja "pojela" kvalitetu utakmice. Dinamo je ipak u 24. minuti poveo nakon velike gužve u šesnaestercu Hajduka gdje je Milović igrao rukom, a sudac Ljubičić dosudio kazneni udarac. Duje Čop je bio precizan i s bijele lopte je pogodio sami desni kut vratara Stipice.

U nastavku je Tudor uveo Uzbekistanca Abduholikova, a ovaj je već u 48. minuti mogao do pogotka, no njegov udarac Ježina brani. U 54. minuti Fernandes izlazi sam ispred Stipice, no Hajdukov vratar u suradnji s Vršajevićem blokira udarac. U 64. minuti se u svečanoj loži Poljuda izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić verbalno sukobio s navijačima Hajduka, pa je na taj dio tribina došla policija.

Čop je u 69. minuti iz slobodnog udarca pogodio dobro postavljenoga Stipicu, a u 78. minuti je uslijedio prekid zbog bakljade "torcide" na sjeveru. Dinamo je završnici imao nekoliko lijepih prilika iz kontri, ali su napadači "modrih" bili neprecizni. Duboko u sudačkoj nadoknadi vratar Hajduka Stipica je otišao u napad, a lopta je došla do Alena Halilovića koji je s centra doslovno s loptom ušao u mrežu za konačnih 2-0 i veliku pobjedu Dinama.

Zoran Mamić: Dinamo godinama na Poljudu doživljava neugodnosti

Treneri Hajduka i Dinama Igor Tudor i Zoran Mamić ocijenili su da je današnja pobjeda Dinama 2:0 u derbiju HNL-a u Splitu zaslužena, ali je trener Zagrepčana upozorio da njegova momčad godinama doživljava neugodnosti na Poljudu.

- Ovo je velika i zaslužena pobjeda Dinama koji je bio dominantan. Presudila je naša kvaliteta, bolji ulazak u utakmicu, veće samopouzdanje, mirnoća i kvalitetnija pas igra moje momčadi, rekao je Zoran Mamić nakon utakmice na konferenciji za novinare.

Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s današnjim događanjima u svečanoj loži na Poljudu gdje se njegov brat i izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić verbalno sukobio s domaćim navijačima te je morala intervenirati i policija, Zoran Mamić je rekao da "nema oči na leđima" i nije vidio što se danas zbivalo, ali da već devet godina otkako se iz Njemačke vratio u Dinamo, na Poljudu, po njemu, doživljava neugodnosti te da ne treba njegova brata Zdravka stavljati u prvi plan.

- U Splitu smo u ovih devet godina doživjeli jako puno neugodnosti u loži - vrijeđanja, omalovažavanja, pljuvanja i gađanja raznim predmetima, čak i mobitelima. Treba postaviti pitanje zašto se to dešava u loži tako velikog kluba kao što je Hajduk, a u Maksimiru Hajduk nikada nije doživio nešto slično. Split je veliki grad, Hajduk je veliki klub, ali uvrede kakve mi doživljavamo ovdje iz godine u godinu su sramota za ovaj grad, odnosno sramota za ljude koji dolaze na stadion, rekao je Zoran Mamić.

Na upit je li primjereno da se izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić, kako je naveo novinar, tuče na tribinama, Zoran Mamić je kazao da ako je njegov brat Zdravko izazvao "onda je on kriv, ali ja sam siguran da nije izazvao jer znam što se dešava u toj loži".

Igor Tudor je kazao da je Dinamo danas bio bolji i zasluženo pobijedio, dok je Hajduk bio slab, ali unatoč tomu, nema što zamjeriti svojim igračima.

- Igrači Hajduka su danas imali želje i volje, ali Dinamovi igrači su bili brži i snažniji u dvobojima, kazao je Tudor.

Nije želio komentirati današnja događanja na Poljudu u vezi sa Zdravkom Mamićem rekavši da ih nije vidio. Komentirajući isključenje pomoćnog trenera Hajduka Jurice Vučka u 17. minuti utakmice, Tudor je kazao da se Vučko ljubaznom primjedbom obratio sucu "bez psovki ili vulgarnih napada", ali ga je sudac poslao na tribine.

Na početku današnje utakmice na sjevernom dijelu tribina Poljuda navijači Hajduka su crno-bijelim papirima ispisali duž cijelog tog dijela stadiona golem natpis: "HNS mafijo". (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter