Prva HNL: Dinamo - Hajduk 3:1

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U utakmici 10. kola Prve hrvatske nogometne lige Dinamo je pobijedio Hajduk sa 3:1 (2:1). Utakmica je odigrana na stadionu Maksimir pred 7.000 gledatelja, a sudio je Vlado Svilokos iz Siska. Strijelci: 0:1 Caktaš (1), 1:1 Sammir (37), 2:1 Čop (44), 3:1 Sammir (78-11m).

DINAMO: Kelava, Vida, Tonel, Šimunić, Pivarić, Ademi, Kovačić (od 75. Krstanović), Čop, Sammir (od 83. Halilović), Rukavina, Beqiraj (od 70. Brozović).

HAJDUK: Blažević, Vršajević, Maloča, Milović, Milić, Stojanović (od 34 Jonjić), Radošević, Oremuš (od 88 Luštica, Caktaš, Bencun (od 57. Bašić), Vuković.Derbi svih derbija ove je subote ponudio solidan nogomet, začinjen debitantskim nastupima Alena Halilovića i Josipa Bašića, dvojice 16-godišnjaka od kojih Dinamo i Hajduk očekuju jako puno u bliskoj budućnosti. No, njih dvojica ostala su u sjeni "modrih fantasista", dvije godine starijeg Matea Kovačića i novopečenog reprezentativca Sammira koji je vratio osmijehe na lica domaćih, nakon šokantnog početka.

Naime, Hajduku su za vodstvo bile dovoljne samo 33 sekunde. Dok su se domaći igrači namještali po terenu, sijevnula je splitska kontra na krilima Ivana Vukovića koji se po lijevoj strani sjurio prema kaznenom prostoru i gurnuo loptu na suprotnu stranu. A tamo je usamljeni Mijo Caktaš bez problema poentirao iz blizine - 0:1. Početak iz snova označio je dodatni impuls za poletni Hajduk. Tako su gosti u 8. minuti izborili slobodan udarac na rubu kaznenog prostora, a Vuković je tu prigodu pretvorio u novu opasnost. Srećom po društvo iz Maksimirske 128, Ivan Kelava nezgodnu loptu je odbio u korner.

Nakon deset minuta igre Dinamo je konačno došao pred gol gostiju. Josip Pivarić protutnjao je lijevom stranom i odlično centrirao iza leđa obrane gostiju, a Duje Čop poslao loptu tik pokraj stative. Iako nije donio izjednačenje, taj trenutak označio je pritisak "modrih".

U roku od četiri minute Ante Rukavina je napravio potez previše i upropastio sjajnu priliku, a odmah nakon toga na scenu je stupio Arijan Ademi. Domaći defenzivni veznjak nanizao je trojicu suparničkih igrača i izbio pred Gorana Blaževića koji je fantastičnom intervencijom sačuvao svoju mrežu. U tim je trenucima Hajduk imao podređenu ulogu na terenu. Doduše, Splićani su pokušavali napasti, ali nikako nisu mogli spojiti više od dva dodavanja na Dinamovom dijelu terena. Povrh toga, u nekoliko su navrata naivno ispadali iz igre.

Tako je Caktaš u 21. minuti zakasnio na Fatosa Beqiraja koji se sjurio prema kaznenom prostoru. Srećom po goste, centarfor crnogorske reprezentacije sebično je raspalio po golu iz nezahvalnog kuta, umjesto da pokuša proigrati bolje postavljenog Čopa. Kroz idućih petnaest minuta Dinamo je složio još nekoliko opasnih situacija, no Blažević se nije dao iznenaditi. Splitski vratar je u tom razdoblju izgledao superiorno, ispravljajući sve propuste svojih braniča. Ipak, u 37. minuti nije mogao napraviti ništa.

Tada je, naime, Rukavina ubacio loptu u srce Hajdukovog šesnaesterca, a Sammir je u skoku izveo volej vrijedan izjednačenja - 1:1. Euforija domaćih navijača još se nije ni smirila, a Blažević je još jednom matiran. Ovoga je puta inicijator akcije bio Mateo Kovačić, autor fino odmjerene dijagonale koja je Čopu omogućila ulijetanje u kazneni prostor s lijeve strane. Uslijedilo je namještanje na udarac i uspješno traženje suprotnog kuta - 2:1.

Na početku druge dionice Kovačić je još jednom pokazao da ima osjećaj za pravovremeno proigravanje. Maksimirski wunderkind je okomitom loptom iz igre izbacio Goana Milovića, čime se otvorio prostor za još jedan Beqirajev bijeg. I ovoga je puta Albanac s crnogorskom putovnicom tražio dalji kut, no udario je pogrešan felš, pa je lopta pobjegla od gola.

U zadnjih dvadeset minuta Dinamo je smirio igru, čekajući priliku za udarac koji će otkloniti sve dvojbe, a Splićani su se malo ohrabrili i pokušali složiti akciju kojom bi došli u priliku za izjednačenje. Međutim, svi njihovi napadi lomili su se čim bi lopta došla u blizinu maestralnog Josipa Šimunića.

Kraj priče o neizvjesnosti stigao je u 78. minuti, kad je glavni sudac Vlado Svilokos procijenio da je Avdija Vršajević napravio prekršaj na Domagoju Vidi u svom kaznenom prostoru. Najstrožu kaznu realizirao je Sammir, upisavši svoj deseti gol u prvenstvu - 3:1. (Davor PETROVIĆ/NL)

Prva HNL rezultati:
Cibalia - Rijeka 4:1
Zadar - Zagreb 4:0
Inter - Slaven Belupo  2:2
Istra 1961 - Osijek 1:3

 


Podijeli: Facebook Twiter