Prva HBL: Porečani na vrhu

Elvis Barbaro, Nikola Hrelja i Ivan Lukšić, Istra Poreč (S. ŽULIĆ)
Elvis Barbaro, Nikola Hrelja i Ivan Lukšić, Istra Poreč (S. ŽULIĆ)

Zahvaljujući današnjoj pobjedi u unaprijed odigranom susretu 10. kola nad Metkovićom, boćari Istre Poreč zasjeli su (privremeno) na čelo ljestvice Prve HBL.

Samo dan prije propustili su veliku prigodu još više učvrstiti vodstvo, s obzirom da su također na domaćem terenu u derbiju s Vargonom (samo) remizirali.

U do kraja neizvjesnom derbiju Riječani su uspjeli uhvatiti bod, a porečki boćari nisu uspjeli do kraja materijalizirati lijepu prednost od 9:3 nakon brzinskog izbijanja. Ključne poene u tom je vodstvu za domaćine osvojio Darijan Živolić koji je u bližanju i izbijanju u krug bio ravnopravan s reprezentativcem Rolandom Marčeljom, a u brzinskom izbijanju je s izvrsnih 45 pogodaka pobijedio aktualnog prvaka Europe Lea Brnića.

Riječki boćari vratili su se "u život" pobjedama u oba precizna izbijanja, od kojih su u ogledu Ivana Lukšića i Marčelje odlučivala oba zadnja pogođena balina. Nakon što je Istrina štafeta očekivano slavila nad gostujućom, u kojoj uz ozlijeđenog Bruna Kraljića nije trčao Brnić, boćari Vargona na kraju su daleko bolje odigrali klasične igre i stigli do boda.

Trojka, te Marčelja i Šestan u jednom paru kod Riječana od početka su gradili sigurnu prednost na svoju stranu, dok su se Lukšić i Barbaro u drugom paru kod Porečana na vrijeme, 15-ak minuta prije kraja odvojili na prednost 9:5 i time domaćinima osigurali najmanje bod.

Pitanje na koju će stranu otići drugi bod odlučivalo se u pojedinačnoj igri u kojoj je Nikola Hrelja 15-ak minuta do kraja vodio 9:6, ali je Rakljanac Goran Percan, do prošle sezone igrač Porečana, u naredna dva bacanja poravnao, a potom u posljednjem bacanju ostvario svoj pobjednički punat za ukupni bod Vargona.

Trio Pazin se pobjedom u Marinićima, kao prvi gost koji je uopće osvojio bod, a kamoli oba na tom terenu, zahvaljujući i ostalim rezultatima kola potpuno vratio "u igru" i za naslov.

S visokim vodstvom 13:5 ušli su Pazinjani u zadnju seriju igara i rutinski priveli susret kraju. Zdenko Androšić, Gianfranco Santoro i David Šircelj ugradili su po dvije pobjede u slavlje gostiju, Santoro je pritom ostvario vrhunski 31 punat u krugu u kojem je s 29 punata odličan bio i Alen Guštin. No, susret su svakako obilježila čak tri izravna dvoboja, uvijek uz odlične rezultate, Dinka Beakovića i Valtera Ivančića, dvojice najboljih hrvatskih boćara svih vremena, u kojima je Beaković slavio s 2:1.

Istri Poreč i Trio Pazinu se prigoda da nakon ovoga kola ostanu, odnosno približe se samom vrhu, potpuno otvorila nakon iznenadnog poraza dosad vodećeg Zrinjevca u gradskom derbiju od Ante Starčevića. Trojica bivših "vrtlara", Mario Brkić sa svih šest, Marko Bljajić s pet osvojenih poena i Nikola Kapitanović koji je u brzinskom izbijanju za jedan poen (43:42) dobio Tomislava Kolobarića, bili su junaci slavlja kluba iz Dubrave. (K. KLARIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter