Prva HBL: Porečani i Riječani prvi "oko bove"

Skinuo reprezentativca, Ivan Lukšić, Istra Poreč
Skinuo reprezentativca, Ivan Lukšić, Istra Poreč

U subotu je odigrano sedmo kolo Prve hrvatske boćarske lige koje je bilo ujedno i posljednje u ovoj kalendarskoj godini. Naime, zbog nastupa seniorske reprezentacije Hrvatske  na Svjetskom prvenstvu u Argentini  koje se održava  od  9. do 16. ovog mjeseca te nastupa U-23 i juniorske reprezentacije na svojim svjetskim smotrama, dva posljednja  kola prvog dijela prvenstva  prebačena su za sljedeću godinu.

Tako da se liga nastavlja 18. siječnja 2014. susretima osmoga kola, a tjedan dana kasnije, 25. siječnja bit će odrađeno i deveto kolo, nakon čega slijedi prvenstvo po već prije utvrđenom rasporedu.

Dosadašnja odigrana kola sasvim su dovoljna da se izdvoje glavni favoriti za prvaka te oni koji će do zadnjega kola strepiti za prvoligašku sudbinu. Boćari Istre Poreč u toj priči igraju glavnu ulogu. I u ovom su kolu bili suvereni nad svojim protivnikom i gostovanje u Imotskom zaključili s nova dva boda kojima zajedno s riječkim Vargonom predvode prvoligašku kolonu. Iako je Imotski izrazito domaćinska ekipa, ovoga su puta Imoćani morali skinuti kapu i nakloniti se protivnicima.

Porečani su pobjedu osigurali još prije zadnje serije klasičnih igara. Poveli su u krugu 6:2, podebljali prednost u preciznom na deset punti, a nakon polovičnih bodova iz  preciznog izbijanja, susret su riješili putnik za Argentinu  Darijan Živolić i njegov nezamjenjiv kolega u klupskoj štafeti Joško Mardešić.

Dok Živolić iz kola u kolo opravdava reprezentativni poziv, s druge strane Ante Grančić, "argentinac" iz redova subotnjih porečkih domaćina, ne djeluje uvjerljivo. U subotu ga je dva puta "oprao" Ivan Lukšić , najprije za jedan punat u krugu (17:16), a potom u preciznom (26:10), no to samo pokazuje porečku snagu.

Nakon ovoga kola jasno je i koji klubovi iz drugog plana čekaju kiks vodećih. Tu su s bodom manje Zrinjevac na trećem mjestu te Trio Pazin koji za vodećim dvojcem zaostaje svega dva boda. Pazinjani u ovom prvenstvu dobro odrađuju posao i upisuju planirane bodove.

U subotu su kao domaćini bez problema svladali dugopoljski Sokol, prepustivši mu svega šest punti. Nakon prošle subote u Puli i ovom prilikom kod pazinskih boćara malo je "štekalo" u krugovima gdje su Androšić i Sergo remizirali, dok su Ivančić i Alen Guštin ipak svoje odradili u korist konta te su dalje krenuli s prednošću od 6:2.

Zato iz kola u kolo sve veću formu pokazuju Šircelj i Benjamin Guštin koji su i u subotu bodovima u brzinskom izbijanju i štafeti doprinijeli da zadnja serija bude samo formalnost. Ostvarili su pritom i drugi rezultat kola u štafeti (51/59), odmah iza vargonove koju čine Brnić i Marčelja 53/60, također reprezentativci koji će Hrvatsku predstavljati na svjetskoj boćarskoj smotri. Pobjedom su Pazinjani definitivno čekirali zasad četvrto mjesto, budući da prvi pratitelj, splitska Nada ima četiri boda manje te ih stoga čeka miran nastavak prvenstva.

Upravo su Splićani krivi da miran nastavak prvenstva neće imati treći istarski predstavnik u najvišem razredu hrvatskog boćanja, Pula kojoj su prepustili kao domaćini svega sedam punti i gurnuli ju za jedno mjesto niže na ljestvici. Tako su sad Puljani na osmom mjestu , no nadu daje to što nisu bodovno puno udaljeni od mirnih voda.

Naime, samo ih dva boda dijele od petog mjesta, ali i s dva manje nosili bi fenjer, stoga ih čeka buran nastavak prvenstva. U Splitu su loše krenuli, nakon krugova zaostajali su 2:6. Nije teško pogoditi tko je osvojio bodove. Naravno, Mario Percan koji je nadu Puljanima produžio i bodovima u preciznom izbijanju, no ovosezonski hendikep pulskih redova ponovno  je doveo do  poraza i prije zadnje serije igara. Tehničke su se dicipline pokazale presudnima i u Splitu, točnije brzinsko i štafeta te je još jednom sve ostalo bio uzaludan trud. Tako ispada da su i ovoga puta  igrali samo zbog "punteđa". (M. PILAT)

 


Podijeli: Facebook Twiter