Prva godišnjica odlaska Mate Parlova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dana 29. srpnja 2008. godine zauvijek nas je napustio Mate Parlov. Olimpijski pobjednik (München 1972.), svjetski (Havana 1974.) i dvostruki europski prvak medu amaterima (Madrid 1971. i Beograd 1973.) te svjetski i europski prvak u profesionalnom ringu, Parlov je u svojoj šezdesetoj godini izgubio jednu od rijetkih svojih borbi, onu životnu.

U BK-u Pula odlucili su danas obilježiti godišnjicu smrti najboljeg hrvatskog sportaša 20. stoljeca. Tim povodom najveci grad istarskog poluotoka posjetit ce najpoznatiji boksacki djelatnici naše regije, Matini prijatelji i reprezentativni kolege iz boksackih dana da bi se još jednom poklonili legendi.

"Mate Parlov je bio i ostat ce ikona boksa na ovim prostorima te smo odlucili prvu godišnjicu njegove smrti dostojno i obilježiti. U Pulu ce doci celnici boksackih saveza Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije da bi položili vijenac na njegov grob. S obzirom na to da je Mate bio kohezijski faktor za sve boksace s prostora bivše Jugoslavije, iskoristit cemo dolazak najrelevantnijih boksackih djelatnika da još jednom oživimo razgovore o pokretanju regionalne boksacke lige. Smatramo da su sada ispunjeni svi uvjeti da takvo natjecanje zaživi. Vodeni iskustvom iz drugih sportova, poput košarke, smatramo da bi liga u kojoj bi sudjelovalo 10-ak klubova s podrucja bivše Jugoslavije bila iznimno korisna za sve boksace", rekao je tajnik BK-a Pula Miroslav Hlušicka.

Dodao je da ce u Pulu, medu ostalima, doci i Tadija Kacar, nositelj srebrnih odlicja s olimpijskih igara i svjetskog prvenstva, te Dragan Vujkovic, svjetski viceprvak.


Cetvrtfinale Svjetskog prvenstva 1974. u Havani, Mate Parlov protiv Gilberta Carrilla.

Uz radni sastanak i polaganje vijenca na grob Mate Parlova, dogovoreno je i da ce boksacke djelatnike primiti pulski gradonacelnik Boris Miletic.


Podijeli: Facebook Twiter