Prva generacija hrvatske gimnazije u Bujama

Prvonagrađena predstava 'Vuk i sedam kozlića na drugi način' (A. DAGOSTIN)
Prvonagrađena predstava 'Vuk i sedam kozlića na drugi način' (A. DAGOSTIN)

Trinaest učenika završilo je 1957. godine bujsku hrvatsku gimnaziju. Bila je to prva generacija koja je pohađala sve razrede tadašnje osmogodišnje gimnazije. Taj rijedak jubilej obilježilo je zajednički tek četvero nekadašnjih maturanata, a nekoliko još uvijek živih je daleko od Buja pa nisu stigli na proslavu. Armando Degrassi, Stjepan Pećanić, Marino Papo i Anka Zomer našli su se 60 godina nakon mature, a s njima je bio i njihov tadašnji profesor Juraj Radovčić.

Uz njih maturu su 1957. položili Anđelko Benolić, Vjekoslava Danelon, Katarina Jurišević, Branko Kolić, Robert Kozlović, Gracijela Oplanić, Franko Crosilla, Ada Paić i Vladimir Tomaić. Posljednja im je razrednica bila Višnja Jeftić Deželić. Mnogi od njih, nažalost, nisu među živima, prisjetili su ih se slavljenici obilazeći grobove nekih od njih.

Iako se sastaju povremeno ili se viđaju svakodnevno u Bujama i drugim mjestima, opet su imali što popričati i prisjetiti se. Kako bi tadašnja gimnazija opstala, zamoljene su neke škole da pošalju dio svojih učenika u Buje. Tako su se 1953. bujskim učenicima te generacije priključili Stjepan Pećanić i Vladimir Tomaić iz Senja, gdje su razredi bili pretrpani učenicima. Bilo je to vrijeme političkih previranja u pograničnom području, vrijeme STT-a, ali i vrijeme velikih kulturnih događanja koja i sada dobro pamte. Podsjetio je na to i Armando Degrassi, koji je zajedno s Marinom Papom, po želji roditelja Talijana, upisan u novoosnovanu hrvatsku gimnaziju.

Prisjetili su se i velikih nastupa gimnazijskog zbora s drugim zborovima pod vodstvom profesora Mladena Markova u raznim prigodama, naročito za dolaska Josipa Broza Tita u Buje. Putovali su sa zborom i u druge krajeve i predstavljali Istru. Mnogi od njih stanovali su u đačkom domu u Garibaldijevoj ulici, a tadašnja gimnazija bila je jedno od središta kulturnih i prosvjetnih aktivnosti na očuvanju hrvatskog jezika koji se počeo gubiti. Zahvalili su se i profesoru Radovčiću koji je tih godina došao u Buje i s gimnazijalcima napravio velike korake u razvoju sportskih aktivnosti i sporta na Bujštini uopće.

(L. JELAVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter