Prva domobranska postrojba koja je iz Istre krenula na bojišnicu

Koncert Koktelsa (R. SELAN)
Koncert Koktelsa (R. SELAN)

Sinoć je u Domu hrvatskih branitelja, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i u prisutnosti brojnih uzvanika,  veleposlanika i zapovjednika brigada iz Like, Rijeke i Pazina,  svečano obilježena 25. godišnjica  utemeljenja Prve domobranske bojne Pula kroz koju je prošlo više od 1.600 ljudi koji su se borili na ličkom ratištu. Tom je prilikom promovirana i monografija bojne, publikacija od 192 stranice u kojoj su prvi put prikazani nacionalna pripadnost bojne, broj žena, umjetnika i njihove kvalifikacije. Ratni zapovjednik bojne Boris Ružić kazao je da monografija sadrži fotografije, ratne sheme i karte s ucrtanim pravcima djelovanja neprijatelja   i hrvatskih obrambenih snaga, kao i pravce evakuacije.

-Mi smo  najstarija postrojba hrvatske vojske koja je iz ratom nezahvaćenog područja otišla na prvu crtu bojišnice. Ujedno smo i prva domobranska postrojba koja je iz Istre krenula na bojišnicu. Temeljem  zapovijedi tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška bojna se popunjavala ljudima starijih godišta, ali smo uz sve to zadržali i nacionalni integritet istarskog čovjeka zato jer u  Istri, a pogotovo Puli,  živi miješano stanovništvo koje je  bilo i u postrojbi. U monografiji vidimo postotak određenih nacionalnosti koje su bile u sastavu naše bojne: 87 posto Hrvata, 4 posto Srba, 6 posto Talijana, dok je Crnogoraca i Mađara bilo manje od jedan posto. Ono što još nikad nitko nije napisao jest i struktura obrazovanja pripadnika bojne. U  postrojbi su bile četiri žene, a imali smo i solidnu liječničku ekipu zahvaljujući ljudima iz Opće bolnice Pula. S nama su bili čak i umjetnici, od kipara, slikara, pjesnika , pa do sportaša,  i to predstavlja cjelinu našeg čovjeka. Uz sve to, postrojba smo sa skoro najboljim odazivom za mobilizaciju od čak 93 posto.  Ostavili smo svoje porodice , nezbrinutu djecu i dotad sigurna radna mjesta,  i uzeli oružje  u ruke i otišli dalje od 200 kilometara braniti našu otadžbinu, rekao je Ružić.

Izaslanik predsjednice RH Jožek Štignjedec kazao je da je pulska bojna prva iz Istre upućena u Liku, izvršivši sve zadaće bez žrtava. Dr. sc. Nevio Šetić, koji je napisao pogovor, kazao je da  monografija doprinosi  vojnoj  povijesti  Istre.

-Ovo je  jasan put jedne jedinice, od njenog organiziranja do djelovanja na crti bojišnice kroz tri satnije. Pokazuje cijelu lepezu  predmeta, organizacijskih i drugih aktivnosti. U svakom slučaju, značajan je doprinos ove jedinice pobjedi u Domovinskom ratu. Činjenica je da je riječ o domobranima, ljudima koji su tada bili u prosjeku stari  46 godina. Svatko tko posegne za ovom knjigom moći će doći do zanimljivih podataka  o doprinosu Prve domobranske bojne u Domovinskom ratu, izjavio je Šetić.

Monografiju je izdala Istra Croatica u 500 primjeraka, uz pokroviteljstvo Ministarstva hrvatskih branitelja i Istarske županije. (M. V. I.)




Podijeli: Facebook Twiter