Prva dodjela nagrade BOOKtiga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 185 sudionika u programu, od književnika, predavaca, umjetnika i sponzora, do ucesnika Open Stage programa, te predstavnika šest antikvarijata i desetak izložbi, radionica i predavanja - to je brojcani rezime ovogodišnje, trece BOOKtige, medunarodnog festivala procitanih knjiga koji ce se od petka 23. do nedjelje 25. travnja tijekom cijelog dana odvijati na poreckom Trgu Marafor.

Program su na konferenciji za novinare u utorak najavile Irides Zovic i Matea Radolovic, ravnateljica i djelatnica porecke Gradske knjižnice, glavnog organizatora festivala koji ce ove godine prvi put obuhvatiti sve knjižnice u županiji.

Svecano otvorenje bit ce u petak u podne u Istarskoj sabornici, a slijedi predstavljanje tri izložbe: "Znak prestiža", ex librisi u vlasništvu akademika Josipa Bratulica, "Igre grafema", tematske zbirke porculanskih skulptura i raku keramike poreckog umjetnika Emila Bencica, te replike najvrjednijih knjiga iz trezora pulske Sveucilišne knjižnice. Sat vremena kasnije poznati djecji pisac Mladen Kušec predstavit ce svoju novu knjigu "Kuštravi".

On je i prvi izvodac na Open Stageu, pozornici na Maraforu na kojoj ce gradani predstaviti svoje kreativne programe. Medu njima su porecki osnovci i vrticki mališani, clanovi Centra za inkluziju, pjesnici, clanovi kulturno-umjetnickih društava, polaznici tecajeva Dam-daš, te mnogi drugi umjetnici i kreativci iz cijele Istre, ali i Zaboka, Zagreba, Ljubljane i Valjeva.

Ovogodišnja novost je i dodjela nagrade BOOKtiga, utemeljene u cast knjizi i citanju, a koja se dodjeljuje autoru najcitanije hrvatske knjige u poreckoj knižnici u proteklih godinu dana. U uži izbor ušle su "Freelander" Miljenka Jergovica, "Frida ili O boli" Slavenke Drakulic, "U zadnji cas" Igora Mandica, "Hotel Grand" Renata Baretica i "Prije nego bura stane" Vlatka Ivandica.

Ime pobjednika bit ce poznato u subotu u 18 sati, a osim laskave titule ocekuje ga i sedmodnevni boravak u pazinskoj Hiži od besid te porculanski reljef umjetnika Bencica. Više o nagradenom piscu publika ce doznati sljedeceg dana u 11.30 kada ce se održati susret "Kava s dobitnikom nagrade".

U sklopu festivala održat ce se i djecje igraonice, izložba starih razglednica Poreca, Vrsara, Rovinja i okolice u vlasništvu slovenskog antikvarijata Glavan koji ce ih pokloniti poreckoj knjižnici, a predstavit ce se i koparska knjižnica koja u goste dolazi s 800 svezaka na hrvatskom jeziku koji ce se prodavati u humanitarne svrhe.

Svi koji su zaboravili vratiti posudene knjige u porecki knjižnicu za vrijeme festivala moci ce to uciniti bez placanja zakasnine.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Porec i Istarska županija uz brojne sponzore, a za izradu promidžbenih materijala i ove je godine zadužen porecki studio Sonda.


Podijeli: Facebook Twiter