Prva čakavska liga posvećena djelu Slavka Kalčića

Čak tri knjige predstavljene su na tribini
Čak tri knjige predstavljene su na tribini

Čak tri knjige predstavljene su na tribini Prve čakavske lige 2014. u Čakavskoj kući u Žminju, a posvećene su životu i djelu Slavka Kalčića. Riječ je izboru njegovih pjesama «Pisme», koje je sabrao i uredio Boris Domagoj Biletić, u izdanju Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika i suizdavača Matice hrvatske Pazin; Rječniku roverskih i okolnih govora, autora Slavka Kalčića, Gorana Filipija i Valtera Milovana, u izdanju Matice hrvatske Pazin, Naklade Dominović Zagreb i Znanstvene udruge Mediteran Pula i pod uredništvom dr. Josipa Lisca; te Kalčićevog nezavršenog prijevoda «Raja» Dantea Alighierija na roversku čakavštinu, u izdanju Matice hrvatske Pazin i pod uredništvom dr. Valtera Milovna.

O knjigama su govorili urednici i priređivači, akademik Filipi i njegov asistent na Sveučilištu Jurja Dobile u Puli Valter Milovan, podsjetivši na sam tijek nastajanja Rječnika roverskih i okolnih govora koje je sam Kalčić za života skupio u obliku 2.500 riječi, da bi rječnik danas stigao na 8.000, a u drugom izdanju imat će i više od 10.000 riječi.

O značaju Kalčićeva izazova da čakavizira Dantea govorila je dr. Valnea Delbianco, uspoređujući Kalčićev prijevod s onim Kombolovim na hrvatskom standardu, kojim se također služio, te je posebno istaknula vrijednost toga posla i nastojanja kao i melodioznost samog prijevoda, već od «Pakla» iz 2010., potom «Čistilišta» iz 2011. i ovog sada nedovršenog «Raja», kojega također ni sam Kombol nije uspio završiti.

Kalčićeva težnja da veliko djelo približi svom čakavskom puku uspjeh je već sam po sebi, ali se nameće i potreba da se sva tri djela nađu u jednoj knjizi te dobiju poseban rječnik. O tome će svakako voditi računa Filipi i Milovan koji će, svjesni građe koju im je tako ostavio Kalčić, a uz već korištene izvore i informatore, kao Josip Bilić Gašpar i Mirko Milovan, biti put do novog rječnika.

Prisjećajući se zajedničkih dana u Istarskom borcu s Kalčićem, Bulićem, Ivančićem i ostalima, Boris Domagoj Biletić je «Pisme» složio kronološkim redom držeći se Slavkovih zbirki, od «Roverskih listi», «Dote», «Krune kralja Epula» do «Purpurne ruže», «Svidoka smrti» i «Avrilske rože», kao i još nekih drugih, a uz to je pridodan i CD s Kalčićevim kazivanjem poezije. Na svim knjigama kao tehnički i grafički urednik, pa i kao sunakladnik, radio je David Ivić. (Napisao i snimio M. ĆURIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter