Prva čakavska liga Ivi Ermanu u čast

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, Čakavskog sabora Žminj i Gradske knjižnice i čitaonice Pula - Knjižnice Žminj u nedjelju s početkom u 12 sati u Čakavskoj kući u Žminju bit će održano književno druženje u čast Ivi Ermanu, u povodu 10. obljetnice njegove smrti i to u sklopu manifestacije Prva čakavska liga 2013, a pod nazivom "Meštar Ivo Erman".

Susret će započeti predstavljanjem knjige "Meštar: fragmenti o Ivi Ermanu glumcu" na kojem sudjeluju Jelena Lužina, Boris Domagoj Biletić, Slavko Krajcar, te učenici OŠ Vladimira Gortana iz Žminja.

Nakon predstavljanja knjige slijedi otkrivanje spomen obilježja u starogradskoj jezgri Žminja, Paladi, a potom polaganje vijenca na grob Ive Ermana na žminjskom groblju.

Ivo Erman, rođen u Žminju, bio je poznati dramski glumac, koji se nakon što s obitelji napušta Istru, školuje u Istarskom đačkom internatu u Karlovcu i u Zagrebu. Započeo je sa studijem na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, no zbog ljevičarskih ideja i aktivnosti u Istarskom akademskom klubu oduzeta mu je državna stipendija te odlazi u Beograd gdje je pohađao studij kazališne umjetnosti, a od 1939. do 1953. glumi u kazalištima u Beogradu, Šapcu i Kragujevcu. Nakon toga se vraća u Istru i postaje član Narodnoga kazališta u Puli gdje djeluje sve do umirovljenja 1969. godine.

U svojoj plodnoj i uspješnoj karijeri ostvario je mnogobrojne kazališne uloge i to u hrvatskim i svjetskim kazališnim komadima. Kao dobar interpretator čakavskog narječja, recitirao je čakavsku poeziju, a od 1960-ih je interpretirao i pučke dijaloške crtice aktualnosti "Jurina i Franina" na priredbama, te ih snimao za istoimene emisije Radio Pule. (M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter