Prva bomba iz aviona bacena je - na Tripoli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije 100 godina jedan talijanski pilot bacio je prvu bombu iz zrakoplova, tijekom rata izmedu Kraljevine Italije i Otomanskog carstva, a njegova meta bio je logor turske vojske kraj Tripolija u Libiji, zemlji koja je ovih dana izložena silovitim zracnim udarima zapadnih saveznika u misiji uspostave UN-ove zone zabrane leta.

Porucnik Giulio Gavotti letio je 1. studenoga 1911. nad Libijom u njemackom jednokrilcu Taube približavajuci se turskom logoru Ain Zara, u predgradu današnjeg Tripolija, gdje je izbacio cetiri rucne bombe, navodi u ponedjeljak americki javni radio NPR u blogu na svojoj web stranici.

Gerard de Groot u svojoj knjizi Bomba, koju je 2005. objavio Harvard University Press, opisuje kako je Gavotti bio iskusan izvidnicki pilot, ali je toga dana imao ambiciju uciniti nešto više od promatranja. Bez znanja nadredenog casnika sa sobom je ponio kožnu torbu s cetiri rucne granate od kojih je svaka težila po dva kilograma. Iznad turskog kampa u granate je stavio detonatore i jednu po jednu bacio iz zrakoplova. Nitko od Turaka nije ozlijeden u tom prvom zracnom bombardiranju, ali su bili jako ljuti, piše De Groot.

Njegov izum prvotno je osuden kao skrnavljenje džentlmenske vještine ratovanja, no vec tri godine kasnije Zepellini su bacali bombe na Antwerpen u I. Svjetskom ratu.

Ian Patterson, u casopisu The London Review of Books, navodi da je u vrijeme talijanskog napada medunarodni tisak naširoko govorio o "kolateralnoj šteti" koja je nazivana "grozotom". "Stotinu godina kasnije, projektili pljušte na Gadafijevu obranu a usnuli libijski vojnici bivaju razneseni i spaljeni... Svi dokazi govore da ispuštanje razornog eksploziva na mjesta gdje ljudi žive povecava njihovo protivljenje napadacima i njihovu solidarnost", zakljucuje Patterson.



MOGUCNOST PAT POZICIJE


U Libiji su medunarodne snage napale radarska postrojenja u dvije baze protuzracne obrane Gadafijevih snaga na istoku zemlje, izvijestila je televizijska postaja Al Jazeera. Baze se nalaze istocno od pobunjenickih uporišta u Benghaziju, javila je ta TV postaja, no vijest nisu odmah potvrdile i zapadne vojne snage.

Agencija Reuters javlja da su libijski protivnici Gdafija, koji se vracaju prema svom uporištu Bengaziju, ucinili malo kako bi kapitalizirali ucinke medunarodne vojne intervencije, što podiže vjerojatnost da bi libijski sukob mogao završiti u pat poziciji.

Istovremeno Washington, prema pisanju Reutersa, strahuje da bi mogao mogao biti uvucen u još jedan rat nakon dugotrajnih kampanja u Iraku i Afganistanu, odlucio se za rušenje Gadafijeva režima, iako je službena Francuska u ponedjeljak ustvrdila kako se nada da ce libijska vlast doživjeti kolaps iznutra.


Podijeli: Facebook Twiter