Prva A liga odbojkašica: Poreč - Marina Kaštela 1:3

Marina Račić (M. MIJOŠEK)
Marina Račić (M. MIJOŠEK)

Poreč - Marina Kaštela 1:3 (25:23, 23:25, 21:25, 16:25). Utakmica 9. kola Prve A lige odbojkašica, skupina I: Poreč - Marina Kaštela 1:3 (25:23, 23:25, 21:25, 16:25). SRC Veli Jože. Gledatelja: 250. Suci: Milan Rajković i Dalibor Tota (oba Rijeka).

POREČ: Fatorić, Pahović 3, Sain, Novosel 9, Duspara 10, Račić 16, Ipsa, Jakšetić 7, Sučić 2, Licul, Sliško, Zahirović.

MARINA KAŠTELA: Botić (L), Šiško 6, Jurić 6, Rajković (L), Vranković, Barić 2, Uljević 5, Levak 1, Nikpalj, Vukić 9, Ćurak, Miljak 17.

Pokazale su puno volje i želje, a i relativno dobru igru, odbojkašice Poreča u derbiju 9. kola u kojem su ugostile Marinu Kaštela, no to nije bilo dovoljno da se nadigra i s liderske pozicije skinu protivnice, čemu su se Porečanke nadale.

Protivnik je jednostavno bio konkretniji i prije svega kompletniji, što se pokazao s domaće strane kao veliki hendikep, budući da je pred ovaj susret zbog ozljede otpala i Marija Ušić. Uspjele su ipak Porečanke u velikom stilu otvoriti susret i osvojiti prvi set, imale priliku i za drugi, međutim jak ritam lakše je pratio protivnički trener koji je imao dužu klupu, pa su gošće preokrenule i na kraju slavile 3:1 i tako zadržale čelnu poziciju.

Nakon izmjene poena na servis Duspare napravile su Porečanke seriju 3:0 za vodstvo od 4:1, Osjećao se pritom veliki obostrani oprez te je bilo vidljivo da se još uvijek ispituju snage. Posljedica toga su bile i isforsirane pogreške kojih je ipak manje bilo na gostujućoj strani te su Kaštelanke ulovile zaostatak (7:7). Prošla je kasnije Duspara dva puta po dijagonale te jednom Pahović po sredini što je bilo dovoljno da Porečanke pobjegnu na 12:9.

Nakon "time outa" počelo se puno življe igrati. Sijevalo je s obije strane, radili su dobro blokovi. Prijetila je opasnost da Kaštelanke uđu u samu završnicu s većom prednošću, no s porečke strane izuzetno je pucački bila raspoložena Duspara te je s dva nova poena zadržala svoju ekipu na poenu zaostatka, a isti je Novosel prebrisala poenom za 21:21.

Išao je povratnici nakon ozljede, Valentini Duspari i servis te je asom donijela prednost, a lukavim poenom Sučić je povisila na 23:21. Blokirale su tada Račić i Jakšetić za novi poen te su Porečanke došle u priliku da iz tri set lopte osvoje set od kojih je treća, koju je smečirala Račić, pogodila prazan dio parketa za 1:0 nakon 25 minuta igre

Izludila je Jakšetić početkom druge dionice svoje protivnice, a blokirala je jednom i Sučić odlično za poen i vodstvo od 3:0. Stala je tada na suprotnoj strani mreže na liniju servisa Pazinjanka u kaštelanskim redovima Levak i dvaput dobro servirala, a probudila se i neugodna ljevoruka Miljak sa četiri poena (blok, dva asa, smeč).

Na tehničkom "time outu" imale su Porečanke prednost od dva poena (12:10). Zaslužna je Novosel no i sjajna Duspara koja je bila nezadrživa. Zakuhalo se nakon toga (15:15) te je bilo neminovno da će se set rješavati u završnici. Tu su pak prednost imale Porečanke buduće da su samu završnicu ušle sa vodstvom 20:17, no Vukić i Šiško poništile su prednost (21:21). Poenom Jurić do set lopte došle su prve Kaštelanke i odmah je pretvorile u izjednačenje u setovima.

Početak trećeg seta obilježila je Miljak (2:6). Napravio je domaćin nakon toga seriju 5:1 i na semaforu je zasvijetlio "egal" 7:7. Zaredale su domaće s nekoliko loših prijema te je Marina Kaštela stekla prednost od pet poena (15:20). Napravio je tada taktičku izmjenu Miodrag Stojaković i na servis poslao mladu Licul koja se odužila asom, a na njen je  servis napravljena serija za minimalni zaostatak (19:20). Međutim, pad u igri domaćina bio je očigledan te je ubrzo Miljak poentirala za vodstvo u setovima.

Četvrti set počeo je izjednačeno te su se protivnice izmjenjivale u poenima no cijelo su vrijeme gošće imale prednost. Istu su, usprkos porečkim nastojanjima kaštelanske odbojkašice održavale te je as servis Duspare za 11:11 bio tek nada u peti set budući da im je nadu ubrzo "ubila" Miljak sa ubitačnim servisima pri kojima je nastala ponovna rezultatska razlika  nakon serije od 6:0 (12:18). Pale su nakon toga domaće igračice  što je liderkama omogućilo da rutinski privedu susret kraju. (M. PILAT)


Podijeli: Facebook Twiter