Prva 3D projekcija u kinu Valli 1. kolovoza

Sretna ekipa kina Valli (M. ANGELINI)
Sretna ekipa kina Valli (M. ANGELINI)

U petak će se novom digitalnom opremom vrijednom pola milijuna kuna dograditi veliki projektor u kinu Valli, čime će jedino pulsko kino biti osposobljeno za filmske 3D projekcije. Prva 3D projekcija bit će 1. kolovoza, nakon završetka 60. filmskog festivala, a iako nije još do kraja utanačeno, moguće je da će u trodimenzionalnom doživljaju filma u kinu Valli prva uživati djeca jer se planiraju prikazati "Štrumpfovi".

- Naši gledatelji neće više morati odlaziti na 3D projekcije u Rijeku ili Zagreb. Najsuvremenija oprema dolazi i ostaje u Puli, zajedno s kvalitetnim novim platnom i pripadajućim naočalama, rekla je na konferenciji za novinare ravnateljica Pula Film Festivala Zdenka Višković-Vukić, a zadovoljstvo i čestitke svima koji su sudjelovali u projektu digitalizacije kina Valli, ali i pulskog filmskog festivala, izrazili su i pulski gradonačelnik Boris Miletić i dožupan Miodrag Čerina.

Kino Valli prva je od 28 nezavisnih kinodvorana u Hrvatskoj koja će se već u petak opremiti digitalnom opremom, a osim Pule, digitalna oprema uskoro će otići u Rovinj, Poreč i Pazin, dok nakon 60. Pule novi digitalni projektor iz Arene seli prvo na filmski festival u Motovun, a zatim na još četiri hrvatska filmska festivala.

Ukupna vrijednost digitalne opreme za kino Valli iznosi 433 tisuće kuna te dodatnih 69 tisuća za 3D nadogradnju i dolby naočale. S druge strane, 553 tisuće kuna vrijednost je digitalnog projektora za šest hrvatskih filmskih festivala, koji će se za deset dana prvo koristiti u pulskoj Areni na predstojećoj 60. Puli, da bi zatim preselio u Motovun.

Vrijednost oba kompleta iznosi milijun kuna; dvije trećine sredstava sufinanciralo je Ministarstvo kulture, a ostatak su osigurali Grad Pula, Istarska županija, Pula Film Festival te još pet hrvatskih filmskih festivala koji će koristiti novu opremu. Uz Pulu i Motovun, to su Zagreb Film Festival, festival u Vukovaru te dva filmska festivala u Splitu.

- Da nije osigurana ova oprema, naše bi kino bilo sve praznije jer bi nas zaobilazili veliki filmski hitovi, poput novog "Supermena" ili "Shreka". Recimo, distributer Kontinental od 1. kolovoza prekida distribuciju filmova na 35-mm vrpci. No, onima koji ne vole 3D projekcije, osigurat ćemo tjedno bar dvije-tri uobičajene projekcije, rekla je direktorica Kina Valli i producentica filmskog festivala Tanja Miličić.

Cijena ulaznica na 3D projekcije bit će nešto veća zbog većih troškova 3D proizvodnje, a unatoč gašenju tople 35-mm vrpce, nova oprema i novo, bitno kvalitetnije platno osigurat će, ističe Miličić, jednaku kvalitete slike i zvuka. (Zoran ANGELESKI)

Stari festivalski plakati u središtu Pule
Kao hommage 60. godišnjici pulskog filmskog festivala, u središtu Pule, u  Flanatičkoj ulici izloženo je 15 panoa sa službenim plakatima i logotipima koje je kreirao Armando Debeljuh za pojedina izdanja pulskog filmskog festivala tijekom 70-ih i 80-ih godina (kada se zvao Festival jugoslavenskog igranog filma) te jedne serije s početka 2000-ih. "Ovo je na neki način ulična umjetnost koja prolazi sa završetkom filmske manifestacije", rekao je Debeljuh. Izloženi panoi su njegov autorski doprinos pulskom filmskom festivalu koji je od 1954. odredio identitet i kulturu grada Pule.

Digitalna oprema i porečkom kinu

I Poreč je jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji će dobiti digitalnu opremu u kinodvorani, a ljubitelji sedme umjetnosti u novoj će kvalitetnijoj tehnologiji uživati već u rujnu, najavili su na konferenciji za novinare porečki gradonačelnik Edi Štifanić i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Sanja Radetić Fatorić, koja je dan ranije u Zagrebu s ministricom kulture Andreom Zlatar Violić potpisala ugovor o digitalizaciji.

Štifanić je podsjetio da je porečko kino renovirano 2006. godine, te će uvođenjem digitalizacije njegova oprema biti potpuna.

Sanja Radetić Fatorić zahvalila je Gradu koji je od početka prepoznao važnost ulaganja u kino, a dodatna motivacija bila je to što je Poreč već imao jedno od najopremljenijih kina u Hrvatskoj, te će vrhunska digitalna oprema koja se može nadograđivati novom tehnologijom dodatno doprinijeti novim mogućnostima.

Dodala je da je jučer potpisan i ugovor s Hrvatskim audiovizualnim centrom, koji će omogućiti diversifikaciju filmskog programa, promociju hrvatske i europske kinematografije i edukaciju publike, povećanje broja gledatelja i osnaživanje i bolje poslovanje hrvatskih kino prikazivača. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter