Prtenjača i Ušumović: Književna i gastro večer

Pisac u prolazu: Prtenjača, Jurkota, Ušumović (N. O. R.)
Pisac u prolazu: Prtenjača, Jurkota, Ušumović (N. O. R.)

Gosti književnog ciklusa Pučkog otvorenog učilišta Rovinj "Pisac u prolazu" bila su dvojica književnika, Ivica Prtenjača i Neven Ušumović, za koje je moderatorica večeri Melita Jurkota izjavila da su vjerojatno i najintrigantniji predstavnici svoje (srednje) generacije pisaca.  

Ivica Prtenjača, Riječanin sa zagrebačkom adresom, predstavio se knjigom "Kod Yvesa", iz koje je pročitao priču pod naslovom "Helmut". Za knjigu je Jurkota rekla da pretpostavlja kako je  nastala u međuprostoru između naslonjača i špahera. Sastoji se od dvanaest priča, a sve su popraćene receptima. U obrazloženju nastanka spoja lika i recepta autor ne vidi ništa neobično jer, ističe, "možda drugima to i nije prirodni spoj, ali njemu literatura i recepti idu zajedno".

- Knjiga je prošarana i fotografijama koje je snimila Tanja Dabo, moja životna suputnica. Stvarajući je dobro smo se zabavljali. Hrana je ljudska potreba i zaslužuje pažnju i pravedan odnos. Moja je želja bila vratiti se stvarnom svijetu nabavke hrane, kuhanja i hranjenja, rekao Prtenjača. 

Drugi gost večeri, Neven Ušumović, književnik je bez granica u svakom obliku i pogledu.  Njegove junake, kako naglašava Jurkota, pokreće želja za životom, za nečim boljim.

- U njegovom je stvaranju i likovima prisutan dvostruki ritam: nešto što likove stalno vuče prema dolje, što ih patosira, a oni su u željama i htijenju da se iščeprkaju, ako ničim drugim onda vizijama. Njegova je proza eksperimentalna, zahtijeva pažnju čitatelja i, po mom je mišljenju, najsličnija kemijskom procesu -staviš puno elemenata i gledaš što će ispasti, odnosno ona je nalik na jazz improvizaciju, rekla je Jurkota, s čijom se ocjenom složio i autor. Ušumović je pročitao dio iz svoje posljednje zbirke priča "Rajske ptice", te objasnio zbog čega je, kao iskusan i kvalitetan prevoditelj s mađarskog jezika, naposljetku  posustao. Razlozi su prozaični i očekivani - manjak vremena te dugotrajan i mukotrpan posao.

Književna večer ovog je puta bila popraćena i kolačima a la' Prtenjača. Naime, po receptima iz autorove knjige, koju je Profil poklonio djelatnicima kuhinje hotela Adriatic, skuhane su i ispečene slatke delicije za sve posjetitelje "Pisca u prolazu". (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter