Pršut od 22,5 kilograma prijavljen za Guinnessa

Najveći pršut
Najveći pršut

Rezanjem drniškog pršuta teškog 22,5 kilograma okončan je službeni program 10. Internacionalnog sajma pršuta u Tinjanu. Prije nego je Ante Reljanović od njega izrezao stotinjak obroka pršut je pomno izmjeren, a rezultati će se poslati u Guinnessovu knjigu rekorda.

Pršut koji je proizvela pršutana Baba delicije iz Pakova sela kod Drniša bio je dug 103,5 centimetara i u "ruži" debeo 11 centimetara, ovo je najveći, zapravo i prvi pršut koji je prijavljen Guinnessovoj knjizi rekorda, stoga se organizatori nadaju kako su ovime otvorili još jednu kategoriju ili novo poglavlje u ovoj poznatoj knjizi. Pršut je razrezan na posebnom stalku koji je za ovu prigodu izradio S.B. design Matulji, a težak je 30,7 kilograma pa bi on mogao konkurirati za Guinnessovu knjigu rekorda. Nije naodmet spomenuti kako je svinja od koje je proizveden ovaj pršut imala 430 kilograma.

Milenijski grad

Program završnog dana sajma započeo je snimanjem milenijske fotografije Šime Strikomana na tinjanskom trgu. Na snimanju je sudjelovalo 450 osoba koje su formirale simbol istarskog pršuta. Ovime je Tinjan postao 188. milenijski grad, a snimljena fotografija 533. milenijska fotografija. Svi sudionici snimanja dobili su na dar majice koje su im služile kao ulaznice za sajam.

Već od jutarnjih sati brojni ljubitelji pršuta krenuli su u pohod sajamskom šatoru u kojem su proizvode izložile 34 pršutane iz Istre, Slavonije, Drniša, Matulja, Zadra, Krka i Splita. Zemlja partner je Italija iz koje su u Tinjanu proizvode izložile pršutane Prosciuttificio Conti iz Longhiranoa nedaleko Parme i Allevamento Veneto iz Padove. Talijani su osim pršuta izložili i druge suhomesnate proizvode, a među njima i ovčji pršut. Mauro Lamoretti iz Longhirana kaže kako je zadovoljan i za razliku od sličnih manifestacija u Europi ovaj sajam je zapravo jedno veliko druženje. Uz Talijane, među inozemnim su izlagačima bile pršutane iz Slovenije, Sežane i Nove Gorice, zatim dvije iz austrijskog Auersbacha, te dvije iz španjolske općine Jerez de los Caballeros koji su u Tinjan dovezli dva kamiona pršuta, a kako nam je prije večernjeg programa rekao Augustin Gordillo Roman još je malo ostalo.

- Prije četiri godine došli smo ovamo s dva pršuta koja su doslovce planula, kaže Roman. Stoga su svake godine povećavali broj pršuta, pa su ove godine došli s dvije male hladnjače.

Rijeka ljudi

Uz goste iz inozemstva i drugih krajeva Hrvatske bilo je i deset izlagača iz Istre, a domaći Tinjanski pršut nudile su pršutane Antolović, Dujmović, Radetić i Milohanić koja se ujedno okitila i šampionskom titulom u kategoriji istarskog pršuta. Ocjenjivanju je na 10. ISAP-u bilo izloženo 28 uzoraka pršuta i to u kategoriji istarski pršut, zatim dalmatinski/drniški pršut, ostali zaštićeni pršuti, dimljeni pršut i nedimljeni pršut. Blanka Sinčić Pulić predsjednica Senzornih analitičara istarskog pršuta rekla je kako se ove godine naglasak željelo dati na izvorne i zaštićene vrste pršuta, stoga je ocjenjivanje provedeno u spomenutim kategorijama.

Tijekom dva dana Tinjanom je milila rijeka ljudi, a sa zadovoljstvom ju je promatrao Vlado Ivetić koji je prije deset godina, 2006. u Tinjanu organizirao prvi sajam istarskog pršuta. Danas zadovoljan trlja ruke jer je uspio u svojem naumu, da Tinjan postane općina istarskog pršuta. Doduše, kaže, nije očekivao da će se sajam pršuta razviti u tako veliku, ali i značajnu manifestaciju. Veseli ga što svake godine sajam posjećuje sve više ljudi, lani ih je, kaže, bilo više od 20 tisuća, a ove ih je godine očekuje oko 25 tisuća. Veseli ga i to što ovamo rado dolaze pršutari pa je sudjelovanje na tinjanksom sajmu postalo znak ozbiljnosti, a nagrade znak kvalitete. Posebno je ponosan na spomenik pršutu, ali i dosadašnjim rezultatima sajma koje sadašnja generacija pršutara ostavlja mlađima koji dolaze i koji će po Ivetićevom mišljenju ovaj sajam podići na još višu raznu. 

Šampionske titule 10. ISAP-a ponijeli su Pršutane Voštane iz Voštana za dalmatinski pršut, a tinjanska pršutana Milohanić za istarski pršut. Ivan Babić iz Voštana zadovoljan je šampionskom titulom jer predstavlja znak kvalitete za njihove proizvode, stoga je ovo priznanje i dobar marketing za njihove pršute. Poznati istarski pršutar Mladen Milohanić dobitnik je mnogih priznanja, ali ovo mu je jedno od najdražih, jer, kaže kako je najteže biti prorok u vlastitom selu, tako je najteže biti i najbolji pršutar u Tinjanu.

Više voli dalmatinski

No, ima i onih koji imaju drugačije mišljenje o istarskim pršutima, a to je gospođa Mira Brubnjak iz Medveje, koja je već četiri godine vjeran gost ISAP-a.

"Organizacija je odlična, pršuti su fantastični. Tinjan je jedan lijep gradić koji svakako treba posjetit, a ako je to u vrijeme odražavanja sajam pršuta još je bolje. Ne bih željela da mi moji Istrijani zamjere, ali meni je ipak bolji dalmatinski pršut", kaže gospođa Brubnjak. (Mirjan RIMANIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter