Prstenovanje ptica uz lokvu kamo dolaze na vodu

Prstenovanje ptica trajat će sve do početka listopada
Prstenovanje ptica trajat će sve do početka listopada

Na Učki 18. kolovoza počinje 11. orintološki kamp koji će na području lokve Rovozna potrajati sve do početka listopada. Javna ustanova Park prirode Učka organizira ga u suradnji s ornitolozima Udruge za biološka istraživanja BIOM iz Zagreba. Uz pomoć vertikalnih ornitoloških mreža, biolozi-ornitolozi lovit će ptice koje u ovom razdoblju migriraju u toplije krajeve te ih prstenovati. Na takav se način prati jesenska seoba ptica i bilježe značajni podaci o putovima migracije ptica na ovom području.

Lani prstenovano više od 1.100 ptica

Mreže su postavljene u blizini najveće trajne lokve na Učki, na koju se ptice dolaze okrijepiti vodom. Ptice se prstenuju aluminijskim ili plastičnim prstenovima na kojima je ugraviran jedinstveni broj, a prije puštanja svakoj se određuje vrsta, spol, starost, masa i veličina. Sve se odmah neozlijeđene puštaju na slobodu na mjestu gdje su ulovljene.

Prošle je godine u 52 dana, koliko je trajao kamp, prstenovano više od 1.100 ptica, a kamp su posjetili ornitolozi i volonteri iz Engleske, Poljske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Njemačke koji su svakodnevno sudjelovali u hvatanju i prstenovanju ptica. Tu je lani boravio i ornitolog iz Poljske, profesor Przemyslaw Busse sa Sveučilišta u Gdanjsku, koji je u svojih 60 godina rada prstenovao više od 300.000 ptica. Cilj njegovog boravka u kampu usklađivanje je metode prstenovanja s mrežom europskih prstenovačkih kampova. Ujedno je upoznao hrvatske ornitologe s načinom provedbe testa orijentacije koji se provodi na uhvaćenim pticama. U tu svrhu upotrebljavaju se posebni kavezi koji omogućuju određivanje kojim će smjerom ptica selica poletjeti nakon puštanja.

Neke zalutaju zbog greške u navigaciji

Među zanimljivostima, Sandra Vertel Pamić, stručna suradnica za promidžbu i prezentaciju u Javnoj ustanovi Park prirode Učka, ističe da je lani čak dva puta prstenovana zanimljiva ptica - kratkokljuni puzavac (Certhia familiaris), rijetka hrvatska gnjezdarica. Park prirode Učka je jedino mjesto u priobalnom dijelu Hrvatske gdje se gnijezdi. Nastanjuje bukove i crnogorične šume, a hrani se na deblu penjući se od njegove baze prema gore u potrazi za kukcima, pritom se odupirući repom.

Nakon osam godina ponovno je prstenovana i rijetka lutalica azijski zviždak (Phylloscopus inornatus). Ova ptica seli iz Sibira prema jugoistočnoj Aziji, no zbog greške u navigaciji ponekad se dogodi da zaluta u istočnu Europu. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter