Prstenovanje ptica: Kreja nadlijeće Učku

Ptice dobivaju prsten s jedinstvenim serijskim brojem
Ptice dobivaju prsten s jedinstvenim serijskim brojem

Kreja (Nucifraga caryocatactes), vrlo rijetko prstenovana ptica, koja pripada porodici vrana, a veličinom je slična šojki, jedan je od zanimljivijih ulova ovogodišnje akcije prstenovanja ptica na Učki.

Praćenje jesenske seobe ptica i prstenovanje radi istraživanja njihove migracije akcija je koju Javna ustanova Park prirode Učka provodi već osmu godinu za redom. U kampu na južnom dijelu Učke pored lokve Rovozna boravi desetak istraživača i volontera. Svakodnevno vertikalnim ornitološkim mrežama love ptice koje u ovom razdoblju migriraju u toplije krajeve te pritom prikupljaju brojne podatke o putovima njihove migracije.

Već prvog dana ovogodišnje akcije, prenosi stručna suradnica za edukaciju Andrea Stojaković, prstenovane su 53 ptice, čak 20 različitih vrsta. Za sunčanog vremena prosječno bude oko šezdesetak nalaza, dok za vrijeme kiše taj broj padne na desetak. Moguće je da će se nadmašiti prošlogodišnji rekord s više od tri tisuće prstenovanih primjeraka.

Akcija praćenja jesenske seobe ptica uz prstenovanje ulovljenih primjeraka ima i edukativni karakter. Kamp su posjetila i djeca područnih škola iz Lupoglava, Mošćeničke Drage i Veprinca, članica Mreže škola Parka prirode Učka. Osnovci su imali rijetku priliku upoznati se s terenskim radom ornitologa, vidjeti način prstenovanja te čuti zanimljivosti vezane uz pojedine vrste ptica.

Znanstveno prstenovanje ptica, pojašnjava stručna suradnica za edukaciju Marta Blažević, metoda je istraživanja koja se temelji na individualnom obilježavanju. Sve ptice se nakon postupka prstenovanja odmah neozlijeđene puštaju na slobodu na mjestu gdje su ulovljene. Na temelju dobivenih nalaza utvrđuju se i selidbeni putovi ptica, što je od velike važnosti za učinkovitu zaštitu, budući da se ptice moraju zaštiti tijekom migracije i zimovanja, a ne samo tijekom gniježđenja. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter