Prskalo, Lovrinčević i Vukelić idu u istražni zatvor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekadašnjem predsjedniku uprave HAC-a Jurici Prskalu, bivšem članu uprave Mariju Lovrinčeviću te nekadašnjem direktoru sektora gradnje Sandru Vukeliću, koji su jučer uhićeni zbog izvlačenja milijunskih iznosa iz te javne trvtke, poslijepodne je na zagrebačkom Županijskom sudu određen jednomjesečni istražni zatvor.

Uskok je istragu zbog izvlačenja novca iz HAC-a proširio na Prskala, Lovrinčevića i Vukelića, a sud im je istražni zatvor odredio zbog opasnosti utjecaja na svjedoke. Tijekom istrage bit će ispitano 30-ak svjedoka, rekla je novinarima Lovrinčevićeva odvjetnica Jadranka Sloković, koja je najavila žalbu na određivanje istražnog zatvora. 

Istražni zatvor za mjesec dana danas je produljen četvorici osumnjičenika koji su od ranije obuhvaćeni istragom, a riječ je o bivšim Kalmetinim državnim tajnicima Zdravku Livakoviću i Milivoju Mikuliću te bivšem čelniku HAC-a i Hrvatskih cesta Stjepku Bobanu i direktoru građevinske tvrtke Viadukt Damiru Kezeleu. Jedan od Livakovićevih odvjetnika Nenad Strukan najavio je žalbu na odluku o istražnom zatvoru. Osim Sapunara kojem je nedavno ukinut istražni zatvor, na slobodi je od jučer i jedan od direktora tvrtke Viadukt Ivan Berket.

Sapunar je, kako se neslužbeno doznaje, na početku istrage priznao da je dvojici državnih tajnika iz ministarstva koje je vodio Božidar Kalmeta predavao novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca. Uskok je donio nalog i o provođenju i proširenju istrage protiv sedam osoba koje tereti za primanja mita, pomaganja u primanju mita te zlouporabe položaja i ovlasti. Državnog tajnika u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka i predsjednika Nadzornog odbora HAC-a te pomoćnika ravnatelja Lučke uprave Zadar terete da su u cilju realizacije plana grupe od odgovornih osoba jednog društva zatražili da im za dodjelu određenog posla isplate nagradu od najmanje 500.000 eura.

Osumnjičene čelnike HAC-a tereti se da su tijekom 2009. dogovorili da će istoj tvrtki platiti neosnovano uvećane vrijednosti vantroškovničkih radova te da će dio iznosa od najmanje 1,6 milijuna kuna međusobno podijeliti a dio dali osobama koje su sudjelovale u realizaciji dogovora. Osim toga, dvojicu čelnika Hrvatskih autocesta i člana Uprave Hrvatskih cesta sumnjiči se da su 2008. i 2009. u Zagrebu odabrali isto društvo za izvođenje radova znajući da će im se, iz uštede koja će se ostvariti promjenom tehnologije radova, isplatiti najmanje pet milijuna kuna. Društvo koje je dobilo poslove je na temelju fiktivnih računa na inozemnom i tuzemnom računu dvaju društava isplatilo ukupno najmanje 900 tisuća eura i 1,6 milijuna kuna. Novac je podizao jedan od osumnjičenika i predavao ga trećeosumnjičeniku koji je dio zadržao za sebe, a dio je predao odgovornim osobama društva koje je dobilo poslove. Livakoviću i devetoosumnjičeniku predao je najmanje 400.000 eura, a dvojici suosumnjičenika najmanje 285.000 eura i 900.000,00 kuna. Izvlačenje miljunskih iznosa iz HAC-a jedan je od krakova afere Remorker, dok drugi krak seže i u HGK. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter