Prozvala Bajica zbog zataškavanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Punih 10 godina nakon što je prvi put svjedocila u Državnom odvjetništvu, Milena Šenator je u "Latinici"i javno ispricala svoja saznanja o "crnim" gotovinskim isplatama Miroslava Kutle mnogim osobama iz hrvatskog politickog, poslovnog i javnog života.

Nije kazala ništa za što se vec odavno ne zna da je sadržano u njezinu svjedocenju iz 2000. godine, ali pojavljivanje svjedokinje pred kamerama dalo je novu težinu poznatim informacijama. Nekadašnja financijska direktorica Kutlina Globus holdinga u emotivnom intervjuu potvrdila je najrazvikaniji trenutak svoje davno dane izjave tužiteljima: Kutle je 1995. i 1996. isplatio 800 tisuca njemackih maraka Ivi Sanaderu za posredovanje u ishodenju kredita austrijske Hypo banke. Potvrdila je i "crne" isplate Ninoslavu Pavicu, Ivicu Pašalicu, Nevenu Baracu, Martinu Katicicu...

Po njezinim rijecima, zloglasni HDZ-ov tajkun gotovinske je iznose, s razlicitim motivima, isplacivao iz sredstava koja su se njemu osobno slijevala na ime dividendi u brojnim tvrtkama kojima je tada gospodario. Procijenila je da je na taj nacin iz ilegalne kase izašlo oko dvadeset milijuna maraka.

"Jutarnji list je u proljece 2002. otkrio moj identitet. To znaci da me je Državno odvjetništvo, koje je jedino znalo za moje svjedocenje, prodalo novinama koje su, prakticki, bile u Kutlinu vlasništvu. Nakon toga mi je u dva navrata zapaljen obiteljski lokal u Zaboku. Htjeli su nas financijski uništiti", kazala je Šenator.

Detalji njezina svjedocenja o Kutlinim isplatama prvi put su objavljeni u Feral Tribuneu, krajem studenog i pocetkom prosinca 2003. godine, dakle, neposredno nakon što je Sanaderov HDZ pobijedio na parlamentarnim izborima. Prije Feralova otkrica, tajni spis s izjavama Šenator i s dokumentima koji su potvrdivali njezine rijeci tri je godine ležao u ladicama Državnog odvjetništva.

Za njega su znali Mladen Bajic, glavni državni odvjetnik, Dragan Novosel, Bajicev zamjenik, i Davorin Budin, zagrebacki opcinski tužitelj. Ništa nisu poduzimali, a narocito nisu poduzimali ništa otkako je Sanader postao premijer. Pojedini mediji, medu kojima nije bio HTV, potom su više puta ponavljali podatke iz Feralovih tekstova, ali sve je završavalo Sanaderovim demantijima i tužiteljskom šutnjom.

Iz Državnog su odvjetništva, osim toga, anonimno puštane glasine da je Kutlina financijska direktorica u meduvremenu povukla svoju izjavu, pa da je to razlog nepostojanja istražnih radnji.

"Nikad nisam povukla svoje svjedocenje", ustvrdila je Šenator u intervjuu HTV-u. Kazala je da ju je za javni istup motivirao pokušaj da okonca 10-godišnju istražnu agoniju i da isprica istinu o svojim svjedocenjima pred tužiteljima.

"Pocetkom ove godine USKOK me pozvao da ponovno dadem iskaz o Kutlinim isplatama. To sam i ucinila", potvrdila je nedavne medijske napise. Potvrdila je pritom i informaciju objavljenu u Novom listu da je ponovno morala svjedociti zato što su iz Državnog odvjetništva nestali važni dijelovi njezine prve opširne izjave.

Nakon svega, za Hrvatsku bi mnogo korisnije od istrage o Kutlinoj "crnoj blagajni" bilo utvrdivanje tko je i zašto deset godina zataškavao istragu protiv Kutle i ljudi koji su ilegalno primali njegov novac. Ne bi, medutim, bilo iznenadenje da ni od jednog ni od drugog ne bude ništa. (I. ?IKIC/Novi list)

Novo policijsko saslušanje

Policija je danas ujutro ponovno saslušala Milenu Šenator. Nije jasno zašto se policija odlucila na taj korak, kad se zna da je Kutlina nekadašnja financijska direktorica pocetkom ove godine dala novi iskaz USKOK-u. Objašnjenje može biti u tome da policija ne vjeruje tužiteljstvu ili da policija istražuje tužiteljsko (ne)postupanje u vezi s iskazima gospode Šenator.


Podijeli: Facebook Twiter