Provodenje reformi ne znaci pristajanje na bešcutnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Ivo Josipovic uputio je u ponedjeljak hrvatskim gradanima cestitku u povodu Medunarodnog praznika rada, ustvrdivši da na taj dan, kojim se prisjecamo preko stoljeca duge borbe za radnicka prava, treba još jednom, glasnije nego ikada, reci da mnogi naši gradani nemaju posao, da mnogi rade, a ne primaju placu ili primaju placu koja je nedovoljna za život dostojan covjeka.

- To je dan kada moramo reci da se i danas radnicima krše prava, ne samo u pogledu place, vec i kada je rijec o uvjetima rada i drugim pravima. Prvi svibnja je dan kada se ponovo moramo suociti s cinjenicom da mnogi radnici koji su cijeli svoj radni vijek naporno radili danas imaju mirovinu od koje se ne može pristojno živjeti, istaknuo je u cestitki.

- Hrvatsko je radništvo danas, kao i cijelo društvo, suoceno s brojnim posljedicama gospodarske krize, a jedini nacin da ju pobijedimo jest jacanje našeg gospodarstva, privlacenje novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta, dodao je.

Po njegovim rijecima, reforme koje Vlada mora provesti nisu lake, ali provodenje nužnih, cesto bolnih reformi, ne znaci pristajanje na bešcutnost.

- Upravo u vrijeme krize država mora pokazati svoj socijalni karakter, kada oni koji jesu uspješni na nemilosrdnom tržištu moraju pružiti ruku onima koji to nisu, ocijenio je Josipovic, dodavši da solidarnost ne znaci milostinju, vec pomoc najugroženijima da prebrode kriticne trenutke krize i da sutra, osnaženi novim samopouzdanjem, ostvare svoje pravo na rad i pristojnu placu.

Josipovic smatra da posebnu podršku zaslužuju mladi koji tek ulaze u svijet rada te da su kvalitetno obrazovanje i dostupnost novih tehnologija najjace oružje koje im društvo može dati u borbi za uspjeh.

Izrazivši uvjerenje da je u vremenu velikih izazova pred nama socijalno partnerstvo nužno za uspjeh reformi, ustvrdio je da ocekuje da ce socijalni partneri, u najboljoj vjeri i bez predrasuda, zajedno tražiti putove izlaska iz krize.

- Posebna je dužnost politike i državnih institucija da budu predani reformama i zaštiti vitalnih interesa radnika i njihovih obitelji, da budu u službi razvoja i pravednosti, istaknuo je Josipovic, zahvalivši radnicama i radnicima "na predanom radu što ga ulažu za dobro svojih obitelji, za opce dobro i razvoj Republike Hrvatske".




Milanovic: Vratit cemo radniku dostojanstvo

Predsjednik Vlade Zoran Milanovic u svojoj cestitki istice da su u Vladi "odlucni u tome da vrate radniku i radu dostojanstvo i položaj koji zaslužuju, a hrvatsko gospodarstvo postave na zdrave temelje, kao jedini put do boljeg života svih, radnika, umirovljenika i onih koji svoje pravo na rad još nisu ostvarili ili su u ovim teškim godinama izgubili radna mjesta".

Podsjetio je da su prije nekoliko mjeseci preuzeli upravljanje zemljom opustošenom krizom, neprovodenjem reformi i ponašanjem zbog kojeg se danas vode sudski procesi.

- Prihvatili smo odgovornost koju su nam dali gradani, svjesni da nema lakih rješenja i da nemamo puno izbora pri uvodenju reda u gospodarske, poslovne i radne odnose u zemlji, kaže premijer u cestitki.

- S tim ciljem, dužni smo donositi i teške odluke koje ce se, uvjereni smo, samo u kratkom roku nepovoljno odraziti na vec iscrpljeni standard gradana. Vlada cini sve da stvori preduvjete za gospodarski rast koji je jedino jamstvo ne samo ocuvanja radnih mjesta, nego i otvaranja novih, istice Milanovic.

Dodaje da razumiju zamor i nestrpljenje hrvatskih gradana od kojih se uvijek tražilo samo odricanje. No, upozorio je, svako daljnje odlaganje neugodnih poteza bilo bi ne samo neodgovorno, vec i nepošteno i pogrešno, a naposljetku i neuspješno kupovanje vremena koje je vec gotovo isteklo. Izrazivši vjeru da u tome i dalje ima njihovu podršku, premijer je svim hrvatskim gradanima, u ime Vlade, cestitao Praznik rada.


Podijeli: Facebook Twiter