Provjera znanja ili skupljanje novca?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Clanice Hrvatske komore medicinskih sestara okupljene oko gradanske inicijative "Medicinske sestre Hrvatske - osma sila" poslale su redakcijama otvoreno pismo u kojem upozoravaju na visok iznos naplate ispita za produljenje licence, ali i na niz drugih nelogicnosti na ispitu.

O ovom se problemu razvila i široka rasprava s potpisima clanica na njihovom Facebook profilu. Ukazali su na prikrivenu praksu, kako tvrde, "potkradanje clanstva", koju pod krinkom zakonskih propisa o produljivanju licenci za medicinske sestre, kako navode, provodi Hrvatska komora medicinskih sestara na celu s predsjednicom Dragicom Šimunec. Naime, bez produljenja licence upitan je nastavak rada.

Prije šest godina uvedena je zakonska regulativa prema kojoj medicinske sestre i tehnicari moraju tijekom godine prikupiti 15 bodova prisustvovanjem strucnim predavanjima. Da bi nakon šest godina obnovili licencu, moraju imati 90 bodova, što nisu svi sakupili.

- Odobrenje za samostalan rad koje traje šest godina isteklo je za 20.000 medicinskih sestara i tehnicara 31.prosinca 2010. Provjerom registra, odnosno stanja bodova ispostavilo se da oko 2.000 medicinskih sestara nije ispunilo uvjet obaveznog trajnog usavršavanja. Kako medicinske sestre ne dostavljaju Komori podatke o odlasku u mirovinu, odlasku iz struke, odlascima zbog bolesti, preseljenjima, temeljem njihovih naknadnih podataka ispostavilo se da ce ispitu pristupiti manje od polovice prethodno pozvanih, odgovorila je putem mejla Dragica Šimunec.

HKMS prvi puta obnavlja licence i Šimunec je zadovoljna što je 95 posto medicinskih sestara ispunilo svoje obaveze.

- Nad onih pet posto se moraju zamisliti i pacijenti i poslodavci. Ignoriranje trajnog usavršavanja je kršenje prava pacijenata na kvalitetu i sigurnost usluge pružanja zdravstvene njege... Za 700 kuna troškova koje je Vijece HKMS odredilo za sve koji ispitu moraju pristupiti, omoguceni su razliciti modeli placanja, odgovorila je predsjednica Komore.

Neslužbeno se procjenjuje da u pulskoj bolnici izmedu 30 i 50 medicinskih sestara nema dovoljno bodova te su pozvane na ispit koji se održava 17., odnosno 20. sijecnja. Mnoge su sestre i tehnicari, i to ne samo u Puli, nezadovoljni. Niz je pritužbi na pogrešno zbrajanje bodova, previsoku cijenu ispita.

Jedna sestra u pulskoj bolnici ukazuje na to da predavanja nisu uopce strucna usavršavanja, vec samo formalnost za sakupljanje bodova. Razina predavanja je na srednjoškolskom nivou.

U spomenutom priopcenju medicinske sestre naglašavaju da nitko od njih ne dovodi u pitanje važnost trajnog usavršavanja i produljenja licenci svakih šest godina, što je i definirano Zakonom o sestrinstvu na temelju kojeg je Komora donijela propise. Medutim, smatraju spornom odluku da se ispit naplacuje 700 kuna.


Podijeli: Facebook Twiter