Provi sopci imaju vajka ramoniko va viture

Nastupilo je 25 izvođača (Ivana AHMIČEVIĆ)
Nastupilo je 25 izvođača (Ivana AHMIČEVIĆ)

Prepuna dvorana raškog RKUD-a Rudar, dvadeset i pet izvođača, gotovo četrdeset skladbi, obilježilo je 11. Susret harmonikaša Labinštine. Uvodnu notu manifestaciji dali su Valter Golja, labinski glazbenik, odnedavno i ponosni vlasnik CD-a Moj Labin, otpjevavši pjesmu Istrijan san te labinska čuvarica domoće besede i melodičnih stihova, Rina Miletić. Kako kroz svoje pjesme voli obilježiti značajne događaje i manifestacije, tako je i harmonikašima posvetila pjesmu naziva Mili glosi.

Teža harmonika od njih

Predsjednik RKUD-a, organizator manifestacije, Josip Pino Knapić, u obraćanju je otkrio da iako Društvo organizira još dvije značajne manifestacije Labinske konte i Meh na srcu, osobno mu je Susret harmonikaša najdraža manifestacija.

- Današnji sopci dat će velo znanje i bogastvo da se drži užonca. Harmonike sopeju kad se neki rađa i ženi. Provi sopci imaju vajka ramoniko va viture i pronti so zasos, poručio je sinoć Knapić.

Podsjetio je da su, s obzirom da Labinština ima brojni sopci, došli na ideju organizacije susreta te s ponosom ove su godine organizirali jedanaesti po redu. Program je moderirala Miranda Škalamera Verbanac koja je napomenula kako je "lepo videti mići muzičari od keh je teža harmonika od njih someh, ali i oni iskusni harmonikaši, ki ni somi ne znoju koliko puti so imeli harmoniku va rukah".

Prisutni su imali prigodu čuti najboljeg harmonikaša u Istri, ali i znatno šire. Luka Brgić, državni i europski prvak u harmonici koji je svoj život posvetio glazbi od koje danas živi, unatoč tome što ima tek 20 godina. Ovaj školovani glazbenik iz Pule harmoniku svira od svoje četvrte godine.

Moris Gržan najmlađi

Najmlađi učesnik na manifestaciji bio je Moris Gržan, dok je najstariji bio Franko Kalac. Kalac je jučer muzicirao na harmonici staroj 160 godina, koju je sam restaurirao. Harmonika je trebala biti postavljena u Slovačkom muzeju kao izložbeni primjerak, no Kalac se uspio izboriti za nju. Još je interesantnija činjenica da to nije najstariji primjerak harmonike koji posjeduje. Najvjerniji raškom susretu harmonikaša je Darko Blašković, koji je prisutan svih jedanaest godina.

Analizirajući učesnike, nameće se zaključak da se harmonike više hvataju muškarci, no jučerašnje tri dame, Tanja Čeh, Karla Levak i Vanesa Jakac, dostojno su se predstavile te raspjevale publiku.

U dvosatnom programu odsvirane su polke, valceri, mixevi zabavne glazbe te jedan tango. Manifestaciju je uveličala Klapa Labin koja je otpjevala tri pjesme te Grupa Paljarica s pjesmom Barba Tone.

Susret je zaključen, kao i svake godine, s pozdravom – vidimo se i iduće godine! (I. AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter