Provalnik iz stana odnio novac, nakit i druge vrijednosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za nekoliko desetaka tisuća oštećena je 46-godišnja Puljanka u čiji je stan u Voltićevoj ulici na Vidikovca provalio nepoznati lopov.

Istarska policija je izvijestila da traga za nepoznatim počiniteljem koji je provalio u stan Puljanke 18. prosinca u prijepodnevnim satima i ukrao novac, razni nakit, fotoaparat, telefon i poklon pakete. Budući da se bliže blagdani, kao i vrijeme kada se odlazi na skijanje, godišnje odmore i općenito putovanja policija upozorava građane na pojačan oprez i savjetuje da se poduzmu neke od mjera samozaštite.

Provale u domove spadaju naime u češća kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin. Najčešće se provale događaju u prijepodnevnim i ranim večernjim satima i to na način da provalnik polomi uložak cilindra brave, preskače balkon ili se pak posluži podesnim predmetima na koje nailazi u blizini kuća, poput ljestava, oluka i slično…

Stoga iz policije savjetuju građane da u odsustvu ne ostavljaju otvorena vrata balkona, prozore… Tijekom provala sve je manje premetačina stvari u domovima, odnosno krade se ono što je nemarno ostavljeno "na dohvat ruke" poput nakita, manje tehničke opreme, novca i slično, a kradu se i hrana, alkoholna pića, odjeća…

Iz vikendica i šupa ili podruma kradu se alati, kućanski uređaji, čak demontiraju pojedini dijelovi namještaja (pipe, bojleri, utičnice i slično)

Razvijanjem samozaštitne kulture navedena kaznena djela mogu se smanjiti pa i spriječiti te stoga iz policije savjetuju građane da razvijaju dobrosusjedske odnose jer oni donose obostranu korist i pridonose zaštiti. (M. Ko.)


Podijeli: Facebook Twiter