Provaljeno u pulski Općinski sud

Općinski sud u Puli (M. ANGELINI)
Općinski sud u Puli (M. ANGELINI)

Nepoznati počinitelj je u noći s ponedjeljka na utorak provalio u zgradu pravne osobe u Kranjčevićevoj ulici u Puli. Provalnik je u zgradu ušao kroz prozor te je iz prostorija zgrade ukrao nekoliko hard diskova i USB stickova te time počinio štetu od nekoliko tisuća kuna. Prema neslužbenim informacijama doznajemo da je nepoznata osoba provalila u zgradu pulskog Općinskog suda i iz arhive ukrao memoriju kompjutera, odnosno nekoliko unutarnjih i vanjskih hard diskova i USB stickova. Nije poznato je li ukradena i "papirnata" dokumentacija od kaznenih, parničnih i ovršnih rasprava. Doznajemo da je provalnik samo prošetao po prostoru zemljišno-knjižnog odjela no ništa nije ukrao.

Podsjetimo da je krajem siječnja prošle godine nepoznata osoba provalila u prostore Općinskog suda u Poreču. Počinitelj je u zgradu suda provalio sa stražnje strane i ušao u prostorije Zemljišnoknjižnog odjela u prizemlju gdje je razbacivao stvari i dokumente u kancelarijama. Dok je odlazio aktivirao je vatrogasni aparat po cijelom Zemljišnoknjižnom odjelu i hodniku u prizemlju suda, pretpostavljamo radi prikrivanja tragova provale. Djelatnici suda, uključujući predsjednika Alena Barbića, su pred zgradom istražiteljima davali izjave iako o samom događaju nisu znali ništa jer ih je sve dočekalo kada su došli na posao. Provalnik je čak pokušao nešto ukrasti iz malenog sefa koji se nalazi na porti suda. Prema izjavama koje smo tada dobili na terenu ovo je bila prva provala u porečki sud, a samo godinu ranije, dakle 2012. godine su iz Poreča prebačeni svi kazneni spisi u Pazin, a ostali su parnični i ovršni postupci.

Ako spis nestane ili se uništi slijedi obnova spisa

Od sudskih službenika doznajemo da se u slučaju uništavanja ili gubljenja nekog sudskog spisa obavlja tzv. obnova spisa. To znači da se putem upisnika pozivaju sve stranke u postupku s naputkom da sa sobom ponesu dosadašnje zapisnike, pozive, dokumente koji su priloženi sudu, što se sve ponovno uvodi u novi spis. Nije rijetkost da se poneki spis zagubi na sudovima tako da je to jedini način obnove. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter