Proustaški prosvjed protiv Mesica u Münchenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nepuna stotina prosvjednika okupila se u srijedu poslijepodne pred hotelom u Münchenu u kojemu se predsjednik Republike Stjepan Mesic na poziv BMW-ove zaklade Herbert Quandt pripremao održati predavanje o perspektivama ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Prosvjednici pred hotelom Bayerischer Hof nosili su nekoliko hrvatskih zastava i transparente s fotomontažom predsjednika Mesica sa šajkacom i crvenom zvijezdom popracenom uvredljivim parolama i geslom skupa «Odzvonilo je!». Neki su nosili majice s natpisom «Bleiburg nije ustaški dernek!». Prosvjed je održan pod nadzorom skupine dobro opremljenih policajaca.

Glasnogovornik organizatora Ante Moro izjavio je da je rijec o «tihome demokratskom prosvjedu» kojim ce se zahtijevati demistifikacija partizanskog pokreta i otvoren razgovor o partizanskim žrtvama.

- Želimo da prestane hajka na ljude koji misle razlicito od Mesica te da prestane forsiranje ideologija kojih više nema. Želimo da se mladima prikaže stvarno stanje, bez ideologije, kazao je Moro.

Predsjednika Mesica i njegovu pratnju u Münchenu su docekali blindirani automobili. Izaslanstvo je u hotel uvedeno na stražnji ulaz pa predsjednik nije prolazio pored prosvjednika. Doznajemo, medutim, da njemacka policija skup nije tretirala visokorizicnim. Neslužbeni hrvatski diplomatski izvori iz Münchena, pak, kazali su nam da «HDZ nema ništa s organizacijom skupa», nego to dolazi iz Hrvatske katolicke misije u Münchenu».


Podijeli: Facebook Twiter