Protuvladin prosvjed u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tristotinjak gradana okupilo se u subotu navecer na trgu Portarata u Puli na protuvladinom prosvjedu. Organizatori prosvjeda procitali su zahtjeve okupljenih koji su uglavnom bili usmjereni predsjednici Vlade Jadranki Kosor. Prosvjednici su bili jasni - žele hitnu ostavku predsjednice vlade te prijevremene izbore.

Pulski su prosvjednici pljeskom zahvalili svima onima koji su u subotu popodne okupili u Labinu na istim prosvjedima. Rekli su da su danas u 18 sati u 11 hrvatskih gradova organizirani isti prosvjedi. "Ako ne želiš da tvoja djeca kopaju po kontejnerima izadi na prosvjede", parola je koja je tijekom prosvjeda zalijepljena na kontejnere za smece na Portarati.

- Ova se Vlada dokazala neradom, nemarom, korumpiranošcu i nesposobnošcu. Stoga hitno tražimo najskorije raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora i odstupanje cjelokupne vlade. Od svakog pojedinca ili skupine koji misle da mogu zastupati gradane u novom saborskom sazivu zahtijevamo sedam kljucnih stvari: to su reforma izbornog i sustava politickog odlucivanja, smanjivanje beneficija i povecanje odgovornosti, decentralizaciju i regionalizaciju, zaštitu nacionalnih interesa, borbu protiv korupcije i gospodarskog kriminala, smanjenje javne potrošnje i brigu za sigurnost gradana. Nama je cilj da napokon dovedemo stvari u ruke naroda. Zašto bi mi stajali po srijedi dok se u Saboru donose važne odluke koje su u konacnici potpuno krive i štetne za ovu našu napacenu državu. Pitamo se zbog cega i zašto se sklapaju štetni ugovori za Hrvatsku. Odgovor je jasan, u pitanju su privatni interesi pojedinaca. Mi hocemo, možemo i moramo to promijeniti jer je ova vlada zlo za hrvatske gradane i to više ne možemo tolerirati. Dvadeset godina pljackaju gradane naše države i nitko od tih kriminalaca nije završio u zatvoru, rekao je jedan od sudionika u ime organizator prosvjeda.

Kolona prosvjednika s transparentima protiv Vlade i Jadranke Kosor krenula je potom ulicama Pule. Prva destinacija bila je zgrada gradskog HDZ-a ispred kojeg su se uz uobicajene zvižduke moglo cuti: "Dole Vlada, Jaco odlazi, Bando lopovska…".

Miran prosvjed potom se nastavio Ulicom Sergijevaca do Foruma gdje su se isti poklici skandirali ispred gradske palace.

Prosvjednici su prošli i kroz Giardine, Zagrebacku ulicu i tržnicu. Mimohod prosvjednika došao je i do zgrade Istarske Županije u Flanatickoj ulici.

Inace, najavljeno je da ce iduce okupljanje prosvjednika biti u srijedu.


Podijeli: Facebook Twiter