Protupravna eksploatacija kamena u Raklju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcinsko državno odvjetništvo u Puli podignulo je optužnicu protiv Rade Radulovica (53) kao odgovorne osobe u tvrtki Maškun iz Raklja zbog pocinjenja kaznenog djela protiv okoliša protupravnom eksploatacijom rudnog blaga u kamenolomu Sv. Mikula u Raklju.

Radulovica se tereti da je kao odgovorna osoba Maškuna nastavio putem navedene pravne osobe s vadenjem mineralnih sirovina iz tla iako je znao da je rudarska koncesija za izvodenje rudarskih radova za sanaciju i završne radove na eksploataciji tehnicko-gradevnog kamena na eksploatacijskom polju, koju je ta pravna osoba imala, poništena rješenjem nadležnog ministarstva.

Tereti ga se da je postupio suprotno odredbama Zakona o rudarstvu i Pravilniku o tehnickim normativima za površinsku eksploataciju ležišta mineralnih sirovina te je Maškun bespravno ostvario materijalnu dobit u iznosu od 1,887 milijuna kuna na štetu Republike Hrvatske. Protiv okrivljenika je vec ranije pokrenut i parnicni postupak.

O optužnici je Radulovic doznao od nas, no nije bio iznenaden. Odmah je konstatirao da je cijela situacija mnogo zamršenija nego što se na prvi pogled cini. Ispricao nam je svoje videnje zbivanja u spornih mjesec dana, koliko su radili bez koncesije, tijekom 2010. godine.

- Što se tice iznosa iz optužnice i konstatacije da je pokrenuta parnica, mogu reci da smo svojevremeno obaviješteni da je odvjetništvo protiv nas pokrenulo tužbu za naknadu štete na Trgovackom sudu u Pazinu, ali zasad se nije ništa pokrenulo, kazao nam je Radulovic. Dodao je da Maškun, koji je zapošljavao pedesetero ljudi i koji je u pet godina platio državi, županiji i opcini više od 32 milijuna kuna na ime koncesija i drugih davanja, od 4. svibnja prošle godine ne radi.(M. KOŠTA)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter