Protupožarna sigurnost u Istri zajamčena

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

U povodu Dana vatrogastva, sv. Florijana, u Komunalnoj palači je u srijedu održan prijem predstavnika Grada Pule i Istarske županije za čelništvo Hrvatske vatrogasne zajednice te Vatrogasne zajednice Istarske županije. Istarski župan Valter Flego je istaknuo kako u Istri sigurnost jamči 200 profesionalnih i više od tisuću dobrovoljnih vatrogasaca.

- Kad kažem vatrogasaca mislim na jednu veliku obitelj, odnosno ljude koji svoje vrijeme i energiju usmjeravaju na rad za opće dobro. Budući da znam koliko rade da bi Istra bila sigurna, ovom im se prigodom, dakle u povodu Dana sv. Florijana svima zahvaljujem. U Istri imamo izgrađen sustav koji se temelji na zajedništvu ljudi i javnog sektora, koji rezultira uštedom sredstava, a s druge strane velikom operativnošću i onim najvažnijim - rezultatima. Na terenu to izgleda vrlo organizirano i promptno, što potkrjepljuju i statistički podaci koji iz godine u godinu detektiraju manje vatrogasnih intervencija odnosno požara, ali više tehničkih intervencija. To prepoznaju i turisti koji sve češće kao motiv za dolazak u neku destinaciju odabiru sigurnost, a mi smo tu na zavidnom mjestu. Zahvaljujući tim ljudima, siguran sam da ćemo tako uspješni biti i u budućnosti, istaknuo je Flego.

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, Ante Sanader istaknuo je kako je hrvatska jedna od najbolje organiziranih vatrogasnih zajednica u ovom dijelu Europe, dok je Vatrogasna zajednica Istarske županije među najboljima u Hrvatskoj. - Pred nama je donošenje novog zakona, uslijed čijih ćemo izmjena nastojati ostvariti povratak glavnog vatrogasnog zapovjednika u Hrvatsku vatrogasnu zajednicu koji je uslijed reformi prešao u Državnu upravu za zaštitu i spašavanje. Također, intencija je da HVZ postane nadležno tijelo za vatrogastvo u Hrvatskoj, kao što je to bila kroz povijest, rekao je Sanader.

Nakon prijema, u Domu hrvatskih branitelja je održana sjednica Skupštine HVZ-a koja se svake godine održava u čast zaštitnika sv. Florijana. Uobičajeno, i na ovogodišnjoj su svečanoj sjednici dodijeljena priznanja vatrogascima za najbolje pothvate u prošloj godini. Također, birani su i nagrađeni najzaslužniji vatrogasci koji su u vatrogasnoj zajednici 40 i više godina. Nagradu "Đuro S. Deželić" za životno djelo u vatrogastvu u Istarskoj županiji dodijeljena je Vasi Popoviću iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Peroj.

Na sjednici je rečeno kako je tijekom prošle godine koju su obilježile poplave, u Hrvatskoj evidentirano 30 tisuća intervencija. Predsjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Valter Drandić napomeno je kako je u zadnjih deset godina Istri u vatrogastvo jako puno uloženo. - Kupljen je velik broj vozila i opreme za gašenje i tehničke intervencije, zaštitu okoliša te zbrinjavanje kod ekoloških katastrofa. No, sustav traži daljnju nadogradnju, stoga pripremamo novi projekt s kojim ćemo krenuti za dvije godine. Jedini u Europi imamo kompletno razvijen sustav video nadzora s kojim je pokriveno cijelo područje Istre. Sustav je to koji između ostalog automatizmom dojavljuje požare, a njega sada nadograđujemo softverski.

Cijeli sustav ukazao je na drastično smanjenje opožarene površine, što ne znači da je manje požara, već znatno brže interveniranje, a upravo tomu dajemo važnost. U svakom trenutku u Istri je spremno više od 1.200 operativnih vatrogasaca, stoga zaista građani Istre, kao i njeni gosti mogu u potpunosti biti sigurni, rekao je Drandić. Sve dužnosnike, a među njima je bio i glavni županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac pozdravio je ispred Grada Pule pročelnik Ureda Grada, Aleksandar Matić. Čelnicima vatrogastva poželio je dobrodošlicu u naš tritisućljetni grad te ih pozvao u obilazak svih atraktivnosti koje on nudi. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter