"Protunapad" - novi projekt Montažstroja na temu mina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pod motom "Pleši za Hrvatsku slobodnu od mina", Montažstroj će uskoro pokrenuti filmsko-plesni projekt "Protunapad" u sklopu kojega će se osnovati plesna skupina koja će otputovati na razminirane lokacije u Hrvatskoj i svojim plesom zagovarati važnost slobode kretanja, najavljeno je danas iz te nezavisne kazališno-plesne umjetničke skupine.

Testirajući tijelima plesača minsku opasnost Montažstroj će ispitati koliko je Hrvatska slobodna, s obzirom da se više od 700 četvornih kilometara vodi kao minski sumnjivi teritorij, piše u najavi projekta "u kojemu je ples više od umjetnosti". 

Projekt će početi edukativno-kreativnom radionicom u prostorima Tribine Grada Zagreba, na kojoj će oni koji se prijave za sudjelovanje od 28. siječnja moći upoznati pirotehničare, predstavnike Hrvatskog centra za razminiranje, stradalnike minskih incidenata te teoretičare i stručnjake, ali i specifičnosti i doseg minske zagađenosti u Hrvatskoj te sustav razminiranja.

Radionica će završiti javnom tribinom 2. veljače na kojoj će sudionici predstaviti relevantne probleme minske opasnosti u svrhu edukacije i zagovora u javnosti.

Tijekom pohađanja radionice plesači će odlučiti imaju li dovoljno hrabrosti da se pridruže izvedbenoj skupini koja će tijekom ove i iduće godine uz pratnju snimateljske ekipe otputovati na dvanaest razminiranih lokacija u isto toliko "još uvijek zagađenih" županija.

Na svakoj će lokaciji plesači uspostaviti komunikaciju s lokalnim stanovništvom i stručnjacima ne bi li utvrdili razinu sigurnosti stupanja na razminirani teritorij te otvorili niz pitanja o tom problemu. Sastavljanje istoimene izvedbene skupine pratit će dokumentarno-igrani film "Protunapad".

Montažstroj stoga poziva plesače, ali i "sve ostale koje vole ples i imaju hrabrosti" da se do 26. siječnja prijave za sudjelovanje na radionici te pošalju kontakt-podatke i kratki životopis na adresu [email protected]. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter