Protukandidata Furia Radina prozvao i prijavio za sukob interesa

Maurizio Zennaro (M. R.)
Maurizio Zennaro (M. R.)

Politički program, program talijanske zajednice, talijanske škole i problematika osoba treće životne dobi, glavne su točke programa s kojim Maurizio Zennaro, kao kandidat talijanske nacionalne zajednice kojega je predložila grupa birača izlazi na predstojeće parlamentarne izbore. Na prvom je mjestu u svom političkom programu istaknuo problem dvojnog glasa, zbog čega je talijanska nacionalna zajednica, kako kaže, "detalijanizirana".

Pravo na dvojezičnu dokumentaciju

Naime, mnogi se pripadnici talijanske nacionalne zajednice priklanjanju političkim glasovima, zanemarujući pri tom probleme svoje nacionalne zajednice. Uz to, zalagat će se za primjenu stečenih prava, kao što je pravo na dvojezičnu dokumentaciju i materijale u jedinicama lokalne samouprave, ali i uspostavu boljih veza između talijanske zajednice u Istri, drugih krajeva Hrvatske i Slovenije.

- Talijanske zajednice su jezgra našeg postojanja, rekao je -Zennaro. Dodajući kako moraju rasti u financijskom, političkom i intelektualnom smislu. Da bi to postigli, treba biti jedinstven, jer, kako kaže, biračko tijelo od 18 tisuća glasova ipak predstavlja određenu snagu. Smatra kako se treba odmaknuti od političke pripadnosti i utjecaja te talijansku zajednicu depolitizirati, jer je u njoj politika, ističe, nažalost, sve prisutnija. Raspoloživa sredstva, kaže, treba pravilnije raspodijeliti i zajednički odlučivati kako ih koristiti. Za bolju povezanost predlaže formiranje kolegija predsjednika lokalnih zajednica koji najbolje poznaju probleme na svom području. U školstvu treba standard manjinskih škola izjednačiti s većinskima i držati se propisa bez obzira ne promjene vlasti na državnoj razini. Budući da živimo na dvojezičnom području, Zennaro smatra kako bi i učenici većinskih škola talijanski jezik trebali učiti kroz redovan, a ne fakultativni program.

Centri za osobe treće dobi

- Problemima osoba treće životne dobi mnogi se bave samo u vrijeme izbora, ali treba znati da su one zaslužne za očuvanje naše nacionalne zajednice, kaže Zennaro i predlaže se za takve osobe otvore centri u kojima bi mogli dobiti potrebnu pomoć.

Svog protukandidata Furia Radina prozvao je i prijavio za sukob interesa jer po zakonu, kao saborski zastupnik ne može biti članom institucije koja je dužna Saboru podnositi izvješće. Unatoč zakonu, Povjerenstvo za sukob interesa ne vidi prepreku u tome da Radin istovremeno obnaša dužnost u Talijanskoj uniji i Saboru, veli on. Na kraju ga poziva na javno sučeljavanje i izravno predstavljanje programa pred biračima, pa neka odluče. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter