Protjeran na 5 g. zbog krivotvorenja ulaznica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proteklog tjedna, tocnije 21. rujna, na Opcinskom sudu u Puli donesena je prva presuda temeljena na novom Zakonu o kaznenom postupku koji je omogucio sporazum državnog odvjetnika s okrivljenikom o priznanju krivnje te vrsti i visini sankcije.

Presuda je izrecena na sjednici troclanog optužnog vijeca kojim je predsjedala sutkinja mr. sc. Vera Glasnovic Gjoni, a okrivljenik, 26-godišnji državljanin Velike Britanije Matthew Phillip Bradbury, kažnjen je sa šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, zbog prodaje krivotvorenih karata za Outlook festival, koji se održavao u Štinjanu od 1. do 4. rujna.

Bradburyju je presudom oduzeta imovinska korist ostvarena prodajom devet krivotvorenih ulaznica u iznosu od 5.400 kuna, izrecena mu je mjera protjerivanja na pet godina te mu je oduzeto još 50-ak krivotvorenih karata.

Britancu je 21. rujna ukinut i istražni zatvor u kojem se temeljem rješenja Županijskog suda u Puli nalazio od uhicenja 31. kolovoza.

U usmenom obrazloženju presude sutkinja Gjoni istaknula je da je u ovom kaznenom predmetu, kao što to omogucuju nove odredbe ZKP-a, sporazum državnog odvjetnika s okrivljenikom o priznavanju krivnje i sankcijama postignut prije pocetka rasprave pa je sud, sukladno zakonu, imao ulogu svojevrsnog kontrolora zakonitosti postignutog sporazuma.

Tako je optužno vijece Britancu izreklo presudu potpuno identicnu sporazumu koji je Opcinsko državno odvjetništvo postiglo s okrivljenikom. Osim toga, sjednica optužnog vijeca trajala je tek 30-ak minuta, što predocuje ucinkovitost novih odredbi ZKP-a kad je u pitanju trajanje pojedinih kaznenih postupaka.


Podijeli: Facebook Twiter