Protivnici procistaca na Valkanama iz studije uzeli što im odgovara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Direktor Herculanee Igor Stari, procelnik za prostorno planiranje Giordano Škuflic i rukovoditeljica eko-tima Vedrana Rakovac održali su u cetvrtak konferenciju za novinare na kojoj su reagirali, kako su rekli, na neistine koje kod gradana stvaraju krive dojmove i razmišljanja o lokaciji na kojoj bi trebao biti izgraden uredaj za procišcavanje otpadnih voda na pulskim Valkanama (Lungomareu).

- Od pocetka rasprave o lokaciji procistaca iznesen je niz neistina. Mogu shvatiti da se suprotstave razlicita razmišljanja, ali ne i da se iznose neistine. Herculanea posjeduje dovoljno strucnosti da raspravlja o ovoj problematici, a s obzirom na to da 15 godina traje rasprava o procistacu, posjedujemo i ogromnu dokumentaciju. Studija izvodljivosti koju je izradila tvrtka JE Jacobs nije jedini dokument na kojem se bazira odluka i svatko tko želi tu dokumentaciju pogledati, može nam se obratiti, rekao je direktor Stari.

Dodao je da su protivnici lokacije na Valkanama iz revizije Jacobsove studije uzeli samo ono što im odgovara, a ne sumarni zakljucak koji je još jednom Valkane potvrdio kao optimalnu lokaciju. Stari istice da su sve dosadašnje studije pokazale Valkane kao najoptimalniju lokaciju, a sada je potvrduje i revizija posljednje studije izvodljivosti.

- Samo preseljenje na drugu lokaciju poskupjelo bi investiciju, a to opet dodatno ide u prilog Valkanama. Uvecana cijena investicije, koja je s 13 skocila na 20 milijuna eura, proizašla je iskljucivo iz odabira naprednije tehnologije i razlicitih vrsta MBR tehnologije, rekao je direktor Herculanee te postavio pitanje protivnicima lokacije na Valkanama znaju li koliko bi koštalo "preseljenje" sustava.

U parcijalnim zakljuccima revizije navodi se da bi lokacija postojeceg uredaja na Valkanama u bilo kojem slucaju ostala važan cvor kanalizacijskog sustava Pule. Dakle, po tom zakljucku, s Valkana se može preseliti procistac, ali fekalije bi ostale na Lungomareu.

Stari je istaknuo da bi se za uredaj na lokaciji Max Stoja zahtijevao ispust ili na kupalištu Valkane ili u autokampu Stoja, s mnogo kaskadnih šahtova koji su potvrdeni izvor smrada pa se pita jesu li i o tome obaviješteni stanovnici Stoje. S druge strane, procelnik Škuflic je istaknuo da je projekt procistaca na Valkanama zapoceo kada je vec bilo izgradeno 80 posto sustava odvodnje grada te se obalni kolektor gradi prema legalnim dozvolama i prostornim planovima.

- Konacno, Jacobsova studija i njena revizija samo podloge za buducu studiju koja ce dati detaljne odgovore s tehnološkog, ekonomskog i ekološkog aspekta. Radit ce je konzultanti Europske unije, dakle bit ce još stroži kriteriji, zakljucio je Stari. (Goran ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter