Protiv ugljena od El Cerrejona do Plomina


Dvije lokalne zajednice - jednu, pogođenu eksploatacijom ugljena u Kolumbiji s onom na Labinštini pogođenu izgaranjem ugljena u termoelektrani Plomin, povezuje izložba fotografija mladog fotografa i aktivista Luke Tomca pod naslovom "Sretno! Priče koje nam dolaze s ugljenom". Izložba je otvorena do ponedjeljka u labinskoj Gradskoj knjižnici i Galeriji Lamparna.

Fotografije i svjedočanstva prikazane na izložbi rezultat su prošlogodišnjeg posjeta Luke Tomca iz Zelene akcije/Friends of the Earth Croatia jednom od najvećih ugljenokopa na svijetu, kolumbijskom El Cerrejonu. Tamošnji lokalni stanovnici ispričali su mladom aktivistu kako je rudnik uzrokovao probleme poput nedostatka vode za piće i proizvodnju hrane te prisilno raseljavanje, dok oni koji se požale na ovakvu situaciju bivaju izloženi fizičkom nasilju.

Organizatori izložbe su, uz Greenpeace, i udruge Zelena Istra, Zelena akcija i CEE Bankwatch Network. Prema jednoj HEP-ovoj prezentaciji, oko 25 posto ugljena koji se koristi u Plominu dolazi iz Kolumbije, pa je upravo Kolumbija jedan od najvećih izvora ugljena za plominsku termoelektranu. Potrošnja kolumbijskog ugljena vjerojatno će dodatno porasti ukoliko na lokaciji termoelektrane Plomin bude izgrađen novi blok, Plomin C, predviđene snage 500 MW.

Prošlogodišnje istraživanje Greenpeacea pokazalo je da se čak 64 posto građana Hrvatske protivi izgradnji Plomina C, dok se u jednomjesečnom javnom savjetovanju, koje je dovršeno prije desetak dana, a provela ga je Istarska županija, više od 92 posto od preko 9.000 ispitanika izjasnilo protiv ugljena kao energenta za TE Plomin C. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter