Protiv trošarine na alkohol

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Redoviti Mjesecni slavonski sajam u organizaciji Clustera Slavonka Osijek, na kojemu se predstavljaju autohtoni prehrambeni proizvodi i pica izvornog slavonskog, baranjskog i srijemskog podrijetla, održan je u nedjelju u Osijeku. Okupio se niz izlagaca, koji je prezentirao bogatu, u prvom redu gastronomsku ponudu.

Posjetitelji su tako po popularnim cijenama mogli kušati palacinke s pekmezom, tradicijska jela poput slatkog kupusa s krumpirom, kuhano vino i rakiju... Pritom su razgledali i kupovali i pletene košare, domaci med, oslikane tanjure i boce, kao i uskrsne ukrase.

Na sajmu je potpisivana peticija za smanjivanje ili potpuno ukidanje trošarine na alkoholna pica. Do sada je, u proteklih mjesec i pol dana, u istocnoj Slavoniji i Baranji vec prikupljeno više od 2.500 potpisa.

«Koliko god bila dobra i zašticena, pola litre naše domace šljivovice stoji 55 kuna. Dakle, litra je 110 kuna, a sve je to zbog previsokih trošarina i PDV-a. Mi se ne možemo mjeriti s industrijskom proizvodnjom koja nudi manje kvalitetne, ali jeftinije proizvode», istaknuo je Stjepan Biljan, proizvodac iz Clustera Slavonka.


Podijeli: Facebook Twiter