Protiv tekovina fašizma treba se boriti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na spomeniku palim borcima antifašističke borbe na Rivi danas su položeni vijenci u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma. Vijence su položili zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek i pročelnik Ureda grada Aleksandar Matić u ime Grada Pule, zamjenik župana Istarske županije Fabrizio Radin, predsjednica udruge HOMO Mirjana Galo i udruge antifašističkih boraca NOB-a Istre.

Prisjećanje na žrtve

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se 9. studenoga svake godine diljem Europe i svijeta prisjećanjem na žrtve fašizma i antisemitizma, te prosvjedovanjem protiv njihovih suvremenih oblika. A oni, nažalost, i danas postoje.

- Prije 79 godina, gotovo preko noći, nestala je svaka ljudskost, a svijet je postao opasno i neprijateljsko mjesto za sve one druge i drugačije. Tijekom 9. i 10. studenog 1938. godine u Njemačkoj i Austriji dogodio se pogrom kakav Europa nije vidjela još od 16. stoljeća i vremena vjerskih ratova. Bio je to tek početak sustavnog nacističkog progona Židova i ostalih nearijevaca, a potom i svih onih drugih i drugačijih, koje je završilo ubojstvom 6 milijuna nedužnih muškaraca, žena, djece, staraca, nemoćnih i bolesnih. Bio je to simbolički početak holokausta, rekla je Mirjana Galo.

Kristalna noć

Kako je nadalje istaknula Galo, ta noć u kojoj su prvi put masovno i javno opljačkani i uništeni židovski domovi, trgovine, gradovi i sela, zapamćena je kao Kristalna noć. Na taj se dan obilježava Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, prije svega zbog shvaćanja važnosti tog povijesnog trenutka.

- Obilježavajući 9. studeni, slavimo i antifašizam koji danas predstavlja borbu za ravnopravnost i solidarnost u društvu, ali i otpor ustaljenim praksama koje izazivaju podjele. I mada zvuči zastrašujuće, neke se prakse čine živima i danas, 79 godina nakon Kristalne noći, rekla je u svom govoru Mirjana Galo, aludirajući na današnje stavove i ponašanja prema manjinama, izbjeglicama i "drugačijima".

Počast svim poginulim antifašistima i nevino stradalim civilima u Drugom svjetskom ratu, prisutni su odali i minutom šutnje. (P. SOFTIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter