Protiv svinjske gripe antitijelima ozdravljenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svinjska gripa mogla bi se uspješno lijeciti prijenosom antitijela iz krvi pacijenta koji je prebolio gripu na oboljelu osobu, i to kao zadnja terapija izbora, kod najtežih pacijenata kod kojih ostale metode lijecenja, kao što su antivirusni lijekovi, više ne pomažu.

Pokazalo je to istraživanje profesora Ivana Hunga sa Sveucilišta u Hong Kongu, koji je spomenutu metodu lijecenja ispitao tijekom prošlogodišnje pandemije svinjske gripe na 93 teško bolesna pacijenta u intenzivnoj njezi. Pacijentima koji nisu reagirali na antivirusne lijekove ubrizgana je plazma s antitijelima pacijenata koji su ozdravili. Koncentracija virusa H1N1 u krvi oboljeloga znacajno se smanjila nakon ubrizgavanja antitijela, a posljedica takvog lijecenja bilo je dvostruko veci postotak izljecenja nego u pacijenata kod kojih takva terapija nije primijenjena.

Po mišljenju Antuna Beusa, ravnatelja Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljevic", gdje se lijece najteži slucajevi svinjske gripe, ovu bi metodu svakako trebalo razmotriti kao jednu od mogucnosti lijecenja komplikacija svinjske gripe.


Podijeli: Facebook Twiter