Protiv smanjenja placa iz proracuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipovic nije vidio prijedlog rebalansa proracuna i «neodgovorno bi bilo razglabati o njemu». U izjavi novinarima Josipovic je kazao i da bi volio da se place zaposlenima ne smanjuju jer vecina onih koji placu dobivaju iz proracuna ionako su loše placeni. Za višak zaposlenih treba izraditi program zbrinjavanja, a javna uprava treba biti efikasnija, kazao je predsjednik Republike.

Izjavio je i da ne zna ništa o eventualnom smanjenju proracuna za njegov ured, a limit u kojem se u tome može ici jest sama funkcionalnost Ureda. Nije vidio ni prijedlog poreza na banke o kojem se posljednjih dana mnogo govori i o tom pitanju se Josipovic zasad ne bi opredijelio. Ponovio je svoj stav da bi bogati trebali više sudjelovati u poreznom opterecenju kao i to da se zalaže za promjenu poreznog sustava pri cemu bi porezno trebalo rasteretiti rad, a posebno luksuznu imovinu «malo drugacije oporezovati».

Josipovic se ponovo založio i za uvodenje posebnih radnih sudova jer dobiva velik broj pisama i e-mailova u kojima mu se gradani žale da su im uskracena prava iz radnog odnosa kao i na to da radni sporovi traju i do deset godina. Za te se sudove zalagao i u kampanji, za njih se založio i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, a njihovo uvodenje bilo bi dio velike reforme pravosuda i velik korak u zaštiti radnih prava.

Predsjednik se osvrnuo i na nemile dogadaje u turistickoj sezoni, odnosno napade na strance. «Njih je možda i manje nego prijašnjih godina, ali od svakog društva se ocekuje da sazrijeva i osuduje takve dogadaje», izjavio je. Posebno štete oni napadi koji «mirišu na mržnju», a neki od njih ticu se i medunacionalnih odnosa, posebno u Dalmaciji i štetni su sami po sebi, a štete i ugledu Republike Hrvatske. Konstatirao je da je policija veci dio takvih napada riješila i razotkrila pocinitelje te ocekuje njihovo kažnjavanje.

Za sindikate koji su najavili mogucnost osnivanja politicke stranke Josipovic je kazao da imaju neobicno važnu funkciju kada je znatan dio radnika, posebno u privatnom sektoru, nezašticen. Što se tice same ideje osnivanja stranke, Josipovic je izjavio da svatko može osnovati stranku i sudjelovati u politickoj utakmici.


Podijeli: Facebook Twiter